Trådtelefonen slutar nu ringa - men under sin livscykel dämpade den såväl allvarlig pratsjuka som kalla krig
Slutet närmar sig för den fasta telefonin. Teknologin är föråldrad och i år är det dags att lägga ner tjänsten som revolutionerade vårt sätt att kommunicera.
I ett pressmeddelande skriver Telia att den gamla teknologin är dyr att upprätthålla och att 99,9 procent av Finlands befolkning bor på ett område som har mobilnät.
De 30 000 abonnemangen som fortfarande finns kvar upphör under det här året.
Från Taxen till Kobran
För alla födda före 1990 har den fasta telefonen varit en del av vardagen. Somliga minns kanske Taxen eller Dialogen.
För andra är det Ericofonen eller Kobran som den kallades i folkmun, som möjliggjorde en koppling mellan hemmet och omvärlden.
Marknadsanalytiker säger emellanåt att en hegemoni aldrig varar längre än tio år, Nokia är ett bra exempel. Men den fasta telefonen som sådan har dominerat kommunikationsmarknaden långt över ett århundrade.
Bell tog äran för Meuccis uppfinning
De första telefonerna introducerades redan på 1870-talet och Alexander Graham Bell ansågs länge stå bakom uppfinningen.
Den 10 januari 1876 lyckades Bell få fram de första orden i sin telefon. Det blev de berömda orden: ”Mr. Watson, vill ni komma in här.” Mr. Watson var Bells assistent som satt i ett angränsande rum.
Ljudupptagningen finns sparad och här kan du lyssna på det första telefonsamtalet.
Men vår historia är fylld av orättvisor och italienamerikanen Antonio Meucci sökte patent på telefonen redan sex år före Bell. Han hade inte råd att betala för ansökan och äran föll utom hans räckhåll.
Först 2002 erkände den amerikanska kongressen Meucci som uppfinnare av telefonen. 103 år efter hans död.
Sverige var länge telefonens förlovade land
Finland sågs länge som mobiltelefonens förlovade land. Här omfamnade vi den trådlösa telefonin i ett tidigt skede. Men när det kommer till den fasta telefonin var Sverige länge i topp.
Redan på 1880-talet florerade uttrycket telefonlandet i Sverige. Svenskarna var nämligen på plats nummer ett vad beträffar telefonapparater per capita. I Sverige fanns det en apparat per 500 invånare
Under samma tid fanns det till exempel i Tyskland en telefon per 7 500 invånare.
De tekniska revolutionerna avlöser varandra
Några årtionden senare, mera preciserat 1927, kom telefonen att knyta samman den gamla och nya världen när en telefonförbindelse inrättades över Atlanten.
Efter det avlöser de teknologiska revolutionerna varandra och en höjdpunkt var när USA:s president Richard Nixon den 20 juli 1969 ringde ett samtal han beskrev som sitt viktigaste någonsin.
Nixon satt i sitt arbetsrum, det ovala rummet i Vita huset och pratade direkt med astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin som befann sig i Stillhetens hav på månen.
Den röda telefonen knöt samman öst och väst
Telefonen kan också i viss mån symbolisera det kalla kriget som delade in världen i öst och väst.
En länk skapades mellan Washington och Moskva i kölvattnet av den kubanska missilkristen 1963. Länken var en röd telefon som möjliggjorde en direkt kontakt mellan de två rådande supermakterna.
Det här är dock en sanning med modifikation eftersom samtalsförbindelsen inte skedde med hjälp av fast telefoni och ingen röd telefon användes.
Men en hegemoni varar aldrig för evigt och sakta men säkert kom mobiltelefonerna allt starkare in i bilden.
Den fasta telefonin ersattes av GSM
År 1992 kom så GSM, Global System for Mobile Communications, av experter kallat ”det mest komplicerade systemet människan byggt sedan Babels torn”.
Sakta men säkert blev den fasta telefonin allt mera nedprioriterad. För att senare i år begravas.
Vad har du för minnen av trådtelefonen? Kommentera gärna under artikeln.