Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi lever bara en gång" – Oskar Osala ratade ryska anbud

Från 2019
Uppdaterad 09.01.2019 15:55.
Oskar Osala, ishockeyspelare
Bildtext Oskar Osala vill ha det bästa av det bästa.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Oskar Osala har tillbringat merparten av de senaste 13 åren utomlands men återvände den här säsongen till Finland. Efter en kort paus från ishockeyn landade Osala till slut i Uleåborg och Kärpät då Ryssland inte längre kändes som ett lockande alternativ.

Oskar Osala lämnade första gången Finland år 2005 för spel i Mississauga, Kanada och OHL-ligan.

Efter två år där återvände Osala, som i Finland hade spelat Mestishockey med Vasa Sport, ändå tillbaka. Nu till Esbo Blues i ishockeyligan. Men bara för en säsong.

Drömmen var givetvis att spela i NHL, speciellt efter att Washington Capitals hade draftat honom sommaren 2006. Trots att Washington två år senare skrev kontrakt med Osala tog NHL-karriären aldrig fart.

Den andra sejouren i Nordamerika fick sitt slut efter tre säsonger, främst i AHL. Nästa steg blev ryska KHL där sju år i Neftehimik och Magnitogorsk visade att Osala uppskattades högt.

Vi lever bara en gång och jag vill njuta av vardagen lite mer än jag gjorde förra säsongen i Ryssland

Oskar Osala

Redan under den senaste säsongen med Magnitogorsk i Ryssland visste Osala att han vill lämna KHL.

– Jag var väldigt övertygad om att jag inte längre vill spela i KHL. Sju år där och jag kände att det var dags att ta beslut med andra än idrottsliga och ekonomiska orsaker.

– Vi lever bara en gång och jag vill njuta av vardagen lite mer än jag gjorde förra säsongen i Ryssland. Säsongen och att spela njöt jag nog av men jag insåg att jag vill uppleva annat också.

Oskar Osala.
Bildtext Sju år i Ryssland räckte för Osala.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Oskar Osala var borta från finländsk ligahockey i över tio år. Vad har då ändrats i de inhemska rinkarna på den tiden? Det har Osala besvärligt att sätta tummen på eftersom han varit borta så länge.

Själv var Vasakillen 20 år då han spelade för Blues i Esbo.

– Det är svårt att jämföra men åtminstone har ligan inte blivit sämre. Farten har gått upp och det är roligt att spela mot de här duktiga unga spelarna som finns i varje lag.

– Som vi ser så hoppar det varje år nya unga spelare direkt till NHL från den finska ligan. Det är en ära att få spela mot de unga talangerna som finska hockeyn äntligen igen har börjat producera.

Oskar Osala, ishockeyspelare
Bildtext Kärpät är regerande mästare och leder serien.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hur har Oskar Osala förändrats på tio och ett halvt år?

– Det har varit långa tio år och det är klart att det sker förändring. Jag är väldigt tacksam att jag åkte i väg. ”Matkailu avartaa” som man säger på finska har nog stämt.

– Jag har ändrats mycket och mognat mycket under mina år ute i världen.

Varför Kärpät?

Osala själv hade tänkt sig spela i Sverige eller Schweiz men när inga anbud kom valde han att satsa på att njuta av livet en stund. Det blev en hel del resor, golf och tid med vänner och familj.

Osala är något av en träningsnarkoman så att hålla sig i bra form var inget problem.

Mikko Manner, Kärpäts tränare
Bildtext Mikko Manner vill att spelarna tar instinktiva beslut på isen.
Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press

När Kärpäts chefstränare Mikko ”Mamba” Manner sedan tog kontakt så var det ett lätt val att flytta till Uleåborg.

– Vi hade verkligen tur som fick Osala till vår trupp, säger Manner. Man kan inte vara annat än nöjd över att få en så erfaren spelare och person i lagets omklädningsrum. Vi har dessutom kommit överens om att han stannar hela säsongen.

Toppformen låter vänta på sig

Osala siktar nu på att komma i toppform innan slutspelet kör i gång. Hittills har det blivit sex mål och tre assist under de 14 matcher som Osala har spelat.

– Toppformen har jag ännu en bit till, speciellt fysiskt. Jag har mycket jobb att göra med fysiken och att komma in i Kärpäts spel är den andra utmaningen, säger Osala.

– Jag har vant mig med en hel del struktur under mina spelår utomlands och i Kärpät är det meningen att släppa loss och köra på sina instinkter. Jag övertänker ibland för mycket, i vissa matcher går det bättre men jag måste utvecklas på den fronten.

Diskussion om artikeln