Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Det är världens soppa alltihop!” - striden om regeringsmakten i Sverige kan avgöras nästa vecka

Från 2019
Ulf Kristersson och Stefan Löfven under en av utfrågningarna inför valet 2018.
Bildtext Nästa vecka väljs sannolikt antingen Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson till ny statsminister i Sverige.
Bild: EPA

I Sverige går kampen om regeringsmakten in i slutskedet. Mittenpartierna Centern och Liberalerna har fortfarande makten att välja om det är Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som blir ny statsminister. Många svenskar vet inte vad de ska tro om politikernas spel.

Idag på förmiddagen träffar talmannen Andreas Norlén de båda statsministerkandidaterna för att höra hur det går med deras försök att få stöd för en regering.

Under julhelgen har både Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson haft i uppgift att förhandla fram ett regeringsunderlag.

I praktiken har det handlat om att båda kämpar om Centerpartiets och Liberalernas stöd.

Ulf Kristersson.
Bildtext Ulf Kristersson (M)
Bild: EPA
Stefan Löfven.
Bildtext Stefan Löfven (S)
Bild: EPA

Nästa vecka väljs sannolikt antingen Löfven eller Kristersson till statsminister, men utgången är mycket oklar och flera av de svenskar Svenska Yle har talat med vet inte heller vad de ska tro.

- Jag tycker det är världens soppa alltihop! Jag kan inte rekommendera någon, säger Gun Ahlberg från Roslagen.

- Jag tror det blir Kristersson, det är ändå 60 procent som står till höger och 40 procent till vänster. Det är väl det som talar för Kristersson, säger Tore.

- Jag har ingen aning. Det känns som en ganska omöjlig uppgift just nu. Vi står inför ett allvarligt skifte som handlar om hur stor påverkan Sverigedemokraterna ska ha, säger Sofia Rasmussen.

Blir det en borgerlig regering eller en mittenregering?

Det har gått fyra månader sedan riksdagsvalet i Sverige, men partiernas positioner är i stort sett lika låsta nu som då. Det har varit två statsministeromröstningar i riksdagen: Ulf Kristersson förlorade den första och Stefan Löfven den andra.

På måndag nästa vecka ska talmannen föreslå den statsministerkandidat som han tror att har störst möjlighet att klara den tredje omröstningen i riksdagen två dagar senare.

Valet står fortsättningsvis mellan Kristersson och Löfven.

Annie Lööf (C) viskar något till Jan Björklund (L).
Bildtext Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund avgör vem som blir Sveriges nästa statsminister.
Bild: EPA / Stina Stjernkvist

Mittenpartierna Centern och Liberalerna har fortfarande vågmästarrollen. Om Socialdemokraternas Stefan Löfven lyckas vinna över Centern och Liberalerna till sin sida, så får Sverige en mittenregering och den borgerliga Alliansen splittras.

Om Centern och Liberalerna däremot väljer att ge sitt stöd till Moderatledaren Ulf Kristersson, så blir den borgerliga regeringen beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Maktkamp splittrar Liberalerna

På veckoslutet väntas Centern och Liberalerna fatta beslut om vem de ska stödja. Om Centerpartiet väljer Stefan Löfven, så är det viktigt för Centern att Liberalerna gör likadant, för Centern vill undvika att Löfvens regering blir beroende av Vänsterpartiet.

Inom Liberalerna pågår däremot en maktkamp. Endel riksdagsledamöter har öppet tagit ställning för Ulf Kristersson, medan andra tagit ställning för Stefan Löfven.

I omröstningen nästa vecka är det möjligt att några av Liberalernas riksdagsledamöter röstar emot partilinjen.

Kampen om regeringsmakten i Sverige får hursomhelst småningom ett slut. Många politiska bedömare tror att den tredje statsministeromröstningen nästa vecka kommer att lyckas.

Om den trots allt inte gör det, ordnas en fjärde och sista omröstning redan veckan därpå. Om den också misslyckas blir det extraval senast den 23 april.

Diskussion om artikeln