Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo får en konsthall i Gamla rådhuset: "Det känns helt fantastiskt"

Från 2019
Sade Kahra i Åbo Konsthall.
Bildtext Sade Kahra vill att konsthallen ska locka konstintresserade Åbobor.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Grundandet av Åbo konsthall i Gamla rådhuset är en välkommen förändring för alla konstälskare i Åbo. Konsthallen kommer att satsa på att främja samarbetet mellan olika aktörer och konstutövare i staden.

- Det känns jättebra faktiskt. Jag märker redan nu att det är mycket roligare att jobba när det finns folk omkring, och man har ett kollegium, säger Sade Kahra som är styrelseordförande för Åbo Konsthall om flytten till de nya lokalerna.

Gamla rådhuset är en stor, 900 kvadratmeter vacker stenbyggnad med gamla anor. Det verkar nästan som att det finns oändligt med olika rum dit en kan ta sig längs med snirklande gångar och trappor.

Men ett hus med en så utmärkande arkitektur innebär ändå en del utmaningar för en konsthall.

- I gamla hus är det svårt att få raka hörn och rena utrymmen, så att säga. De är som små konstverk i sig, vilket förstås är lite problematiskt om man ska visa konstverk, säger Kahra.

Kahra tror ändå att Gamla rådhuset kommer att fungera väl som konsthall.

- Det har avskilda utrymmen för olika typer av verksamheter så på det sättet tror jag att det kommer att passa oss väldigt bra.

Gamla Rådhuset vid Gamla Stortorget i Åbo.
Bildtext Åbo konsthall flyttar till Gamla rådhuset.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Verksamheten utökas med digitalt arbetsrum

Tidigare har Åbo museicentral varit verksam i Gamla rådhuset, där de har bedrivit galleriverksamhet samt ett artotek.

På artoteket kan man låna eller köpa konstverk. Dessutom hyrde museicentralen ut en del av rummen i byggnaden.

- Festsalen kommer ännu att hyras ut till alla som är intresserade. Vi kommer att utöka vår galleriverksamhet lite grann, och så kommer vi att ha ett bibliotek för fotokonstböcker.

Även artoteket kommer att finnas kvar vid ingången. Utöver det säger Kahra att de ska starta upp ett digitalt arbetsrum för bildkonstnärer.

I det rummet ska det också vara möjligt för det fria fältets konstaktörer att hålla möten gratis.

träkonst i Åbo Konsthall
Bildtext I artoteket kan man både låna och köpa konstverk.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Samarbete mellan aktörer viktigt

En viktig grund för hela projektet enligt Kahra är samarbetet mellan olika aktörer och människor. Bland annat därför erbjuder Åbo Konsthall en del av sina utrymmen och utrustning även för andra att använda.

- Det är ju ingen idé att vi sitter alla skilt för sig och kämpar med bristande resurser, det är väldigt utarmande. Ett centrum för bildkonst i Åbo centrerar resurser samtidigt som det skapar mer diskussioner och dynamik, säger Kahra.

Ännu är det för tidigt att säga hur förändringen påverkar Åbobornas vardag, men för konstaktörerna är den nya konsthallen ett välkommet inslag i staden.

- Det är många som har tagit kontakt med oss och velat utveckla olika typer av samarbeten vilket förstås är väldigt positivt. Vi har alltid haft en väldigt öppen linje,och vi vill inte se att det här är bara för konstaktörer. Vi tycker att det är intressant att också samarbeta med andra typer av aktörer från andra branscher.

Festsalen i Gamla Rådhuset.
Bildtext I fortsättningen är det också möjligt att hyra festsalen på tredje våningen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

I februari blir det invigningsfest

Sade Kahra erkänner att flytten har varit kämpig, vilket beror på att de skrev under hyreskontraktet först strax innan jul. Därför kunde de inte gå framåt med en del saker innan dess.

- Det har inte blivit så jättebra med sovtimmar de senaste veckorna, skrattar Kahra.

Officielt öppnar Åbo konsthalls första utställning på Gamla rådhuset den första februari, medan andra februari är den första publiköppna dagen.

Då ordnas såklart en del program i lokalen, bland annat en screening i festsalen. Däremot håller Karha temat för utställningen ännu hemligt.

- Det avslöjas först den 30.1 i ett pressmeddelande.

Åbo Konsthall förenar människor

I framtiden ser Kahra Åbo konsthall som en dynamisk och intressant plats för samtida konst. En plats där det hela tiden händer någonting.

- Samtidigt tror jag att olika typer av samarbeten också drar hit nya målgrupper som vi inte har lyckats locka tidigare. Det är absolut ett av våra mål, att få alla Åbobor att ta till sig konsthallen som en plats dit det är lätt att komma och där det är trevligt att vara.

Diskussion om artikeln