Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: Sannfinländarna går starkt framåt, SFP backar till katastrofala siffror - “Kan vara en avvikelse i statistiken”

Från 2019
Uppdaterad 10.01.2019 15:50.
Partimätningen.
Bild: Yle

Yles nya partimätning visar att det är bekanta partinamn i tätstriden, men både Centern och SFP får börja fundera på hur de ska hålla humöret uppe. Sannfinländarna kan däremot glädjas över goda siffror. Som en nyhet erbjuder Yle nu också ett digrare paket med utförligare siffror om partimätningen.

Det är inte i toppen som de anmärkningsvärda förändringarna har skett - där är det fortfarande SDP som håller ett hårt grepp om tätplatsen med 21,2 procent.

Samlingspartiet å sin sida har en rätt trygg andraplats med 19,6 procent.

Längre ner i listan hittar vi däremot två partier som kan börja vrida och vända på sig av oro - nämligen Centern och SFP - samtidigt som Sannfinländarna kan gotta sig åt stigande siffror.

Om vi börjar med statsministerpartiet Centern så kan det konstateras att partiet visserligen har en rätt klar tredje plats. Problemet ligger i nivån på stödet: 16,1 procent.

Det är den lägsta noteringen under hela valperioden, och inte nog med det - stödet har inte varit så lågt på över sex år.

Svårt att nå SFP:s väljare - då blir det fel i statistiken

För SFP:s del kan partimätningen ge skrämselhicka.

Stödet är blott 2,5 procent, den lägsta noteringen på tiotals år.

Endast De blås fortsatt blygsamma stöd, 1,0 procent, är lägre bland de nio riksdagspartierna.

Men forskningsdirektör Tuomo Turja på Taloustutkimus, som har gjort partimätningen, har lugnande ord till SFP:arna.

Tuomo Turja.
Bildtext Tuomo Turja tror inte att SFP:arna ska vara särskilt oroliga.
Bild: Yle

Enligt Turja är väljarstödet rätt stabilt i valsituationer och på Taloustutkimus är man väl medveten om att resultatet för partiets del kan avvika kraftigt från verkligheten.

- Det kan vara en avvikelse i statistiken. Det kan gå så att då vi gör våra intervjuer, så får vi inte tillräckligt många personer från områden där SFP är stark, det gäller speciellt i Egentliga Finland. Men vi har fattat beslutet att vi inte gör några förändringar i hur vi slår fast stödet under pågående valperiod.

Intervjuerna görs bara på finska vilket också kan påverka stödet för SFP.

Aktuella händelser driver upp Sannfinländarnas stöd

Sannfinländarna kan däremot visa upp ett stort framsteg, deras stöd är 10,2 procent, vilket är över två procentenheter mer än månaden innan.

Förklaringen till det kan finnas i händelser som figurerade i nyheterna i december.

Turja nämner sexualbrottshärvan som uppdagades i Uleåborg i december och barnamordet i Helsingfors på julafton.

- Där är personer med utländsk bakgrund som är misstänkta för brotten, och jag tror att det kan leda till att folk börjar fundera på att rösta på Sannfinländarna, säger Turja om framgångarna för det invandringskritiska partiet.

Därmed går Sannfinländarna om Vänsterförbundet i kampen om femteplaceringen i mätningen, trots att även Vänstern går framåt till 9,5 procent.

Haavisto-effekten gav inget fortsatt ryck för De gröna

För Kristdemokraterna på sjunde plats är stödet nästan oförändrat, 4,2 procent, och det samma gäller De gröna på en stabil fjärde plats med 13,6 procent.

För De gröna verkar det som om den så kallade Haavisto-effekten har mattats av och stödet är till och med en aning lägre än föregående månad.

Felmarginalen i den här partimätningen är 2,1 procentenheter i vardera riktning för de största partierna.

Under perioden 10 december till 8 januari intervjuades 2443 personer för partimätningen.

Statistik att gräva ner sig i

Det nya med den här partimätningen är att Yle erbjuder ett mer digert paket med statistik från den färska och tidigare partimätningar.

Informationspaketet innehåller bland annat information om hur undersökningen har gjorts och hurdana felmarginalerna är.

Det går också att kolla hurdan mandatfördelning riksdagen kan tänkas få när man beaktar partimätningarna från de senaste sex månaderna.

- Mandatfördelningen påverkas naturligtvis av att undersökningarna har gjorts över en period på sex månader, den kan också påverkas av till exempel valförbund. Men den är åtminstone riktgivande, säger Turja om undersökningen.

Mandatfördelningen kan också ge en bättre överblick om hurdant läget är i de olika valdistrikten.

Rättelse 10.1.2019 klockan 13.30:Grafiken för övriga partier innehöll ett fel som nu är korrigerat.

Diskussion om artikeln