Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invånarna i Sankt Petersburg vill ha bättre snöröjning och oroar sig över hur familjens pengar ska räcka till

Från 2019
Fotgängare går på trottoar i Sankt Petersburg.
Bildtext Halka och slarv med snöröjningen irriterar invånarna i Sankt Petersburg.
Bild: Yle/ Kerstin Kronvall

Efter presidentvalet i fjol väntar sig många att den politiska diskussionen i Ryssland ska vara om möjligt ännu lamare än vanligt. Men i Sankt Petersburg kan det gå tvärtom.

Staden ska nämligen välja en ny guvernör efter Grigorij Poltavtjenko som fick sparken i höstas.

För tillfället är Aleksandr Beglov tillförordnad guvernör i Sankt Petersburg. Han hör till president Vladimir Putins förtrogna och Putin har ofta besökt Sankt Petersburg sedan Beglov tillträdde i oktober.

Det är troligt att Beglov kandiderar i valet i höst.

En viktig post som ger stor makt

Valet sker först i september, då det är så kallad allmän valdag i landet. Då förrättas guvernörsval och val av lokalparlament på många håll i Ryssland.

Valet av guvernör i Sankt Petersburg är särskilt viktigt eftersom det handlar om landets näststörsta stad med cirka fem miljoner invånare.

Guvernörens roll är stark i det ryska systemet där den högsta ledningen också lokalt kontrollerar det mesta och beslutar i de flesta frågor.

Genast efter nyårsledigheten samlades en grupp samhällsvetare i Sankt Petersburg till diskussion om vilka frågor den nye guvernören har framför sig.

Vad önskar sig invånarna av guvernören?

Ekonomijournalisten Dmitrij Prokofjev påpekade att det inte alltid är värt att fråga invånarna vad de önskar sig.

- De kan inte föreställa sig vilka möjligheter framtiden medför, tänk bara på alla som önskade sig en snabbare häst innan bilen uppfanns, sa Prokofjev.

Man ska inte fråga vad folk vill ha utan vad de är beredda att betala för

― Dmitrij Prokofjev, ekonomijournalist

Med det ville han understryka att beslutsfattarna måste vara öppna inför nya innovationer och hålla koll på hur människor använder olika typer av service.

- Man ska inte fråga vad folk vill ha utan vad de är beredda att betala för, sa Prokofjev på tal om opinionsundersökningar.

Vardagsekonomi är den viktigaste frågan för de flesta

Sociologen Tatjana Protasenko i sin tur vet vilka frågor som oroar invånarna i Sankt Petersburg. På första plats ligger familjens ekonomi följd av hälsovårdsärenden och priset på läkemedel.

Protasenko påpekar att de här frågorna också blir viktiga i valet av guvernör därför att den största gruppen aktiva väljare är välutbildade äldre kvinnor.

Eftersom de unga vanligtvis är lata väljare kommer deras önskemål lägre på politikernas löfteslistor.

Det finns teman som alla väljare verkar intressera sig för. De handlar i första hand om infrastruktur: bostäder, transport och underhåll av gator och trottoarer.

Snöröjningen intresserar de flesta

Olga Ljubimova hör till dem som önskar att den guvernör som väljs i höst ska ta sig an just trottoarerna.

- Jag vill se trottoarer som är bättre anpassade för oss som rör oss med barnvagn, säger Ljubimova.

Olga Ljubimova (till höger) hoppas att det ska bli lättare att ta sig fram med barnvagn i Sankt Petersburg.
Bildtext Olga Ljubimova (till höger) hoppas att det ska bli lättare att ta sig fram med barnvagn i staden.
Bild: Yle/ Kerstin Kronvall

Det är lätt att förstå henne, det finns många trappor och höga kanter i Sankt Petersburg och snöröjningen sköts inte alltid så bra. Då snön trampas in i trottoarerna bildas det is och många klagar på halka.

Olga Ljubimova och hennes familj tänker stanna kvar i Sankt Petersburg. Familjen trivs här och funderar på att köpa en egen bostad.

- Det är bara problematiskt att hitta en modern bostad i centrum till ett pris som vi kan klara av att betala, säger Ljubimova.

Många unga flyttar emellertid bort från Sankt Petersburg. Särskilt vanligt är det att unga människor söker sig till Moskva.

Myndigheterna måste bli bättre på att tänka på invånarna

Det här vet man väldigt väl på stadens förvaltning och där funderar tjänstemännen på hur hemstaden Sankt Petersburg ska bli mera lockande för de unga stadsborna.

Jevgenij Jelin, som är guvernörens rådgivare i ekonomi- och finansfrågor, anser att beslutsfattarna i Sankt Petersburg måste lära sig att tänka på ett nytt sätt.

I Sankt Petersburg skrivs det in hur många kilometer räls vi ska bygga, i Moskva skriver de hur mycket snabbare invånarna ska kunna ta sig till jobbet

― Jevgenij Jelin, guvernörens rådgivare i ekonomi- och finansfrågor

Han jämför hur Moskva och Sankt Petersburg till exempel skriver om utbyggnaden av stadens metronätverk i sina strategier.

- I Sankt Petersburg skrivs det in hur många kilometer räls vi ska bygga, i Moskva skriver de hur mycket snabbare invånarna ska kunna ta sig till jobbet.

Jelin påpekar att det här kan kännas som detaljer men han tycker att det samtidigt visar hur stadens ledning ser på invånarnas behov.

På samma sätt kan man enligt honom se på gatuunderhållet. Det är kanske en småsak, men det är viktigt för alla i staden.

Vissa är mycket nöjda

Det finns också de som är fullkomligt nöjda med hur beslutsfattare och tjänstemän i Sankt Petersburg sköter sitt uppdrag.

Zoja Jefimova på promenad i en snöig park.
Bildtext Zoja Jefimova på promenad i en snöig park är jättenöjd med sin hemstad.
Bild: Yle/ Kerstin Kronvall

Pensionären Zoja Jefimova har inget att anmärka på och hon säger att hennes vänner och bekanta heller inte klagar.

- Jag kan inte ens komma på något jag vill fråga guvernören, allt är så bra, säger Jefimova.

Diskussion om artikeln