Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flankstöd från basketfamiljen, Möttölä och Dettmann respekterar Riskis modiga beslut att vägra åka till Qatar: "En frisk fläkt i finländsk idrott"

Från 2019
Uppdaterad 10.01.2019 07:35.
Hanno Möttölä spelade många år i landslaget.
Bildtext Hanno Möttölä spelade många år i landslaget.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Det faktum att Riku Riski tackade nej till det finska fotbollslandslagets Qatar-läger av etiska skäl blev snabbt en global nyhet. Nu får Riski flankstöd från sina bollsportsbröder i form av basketprofilerna Henrik Dettmann och Hanno Möttölä. "Jag önskar att jag hade vågat ta mer ställning som ung idrottare, när jag ännu var ett hetare namn", sade Möttölä i onsdagens A-studio.

Helsingin Sanomat berättade i början av veckan att fotbollsspelaren Riku Riski valt att tacka nej till en landslagskallelse på grund av att det pågående träningslägret med två matcher var förlagt till Qatar.

– Efter att jag fått inbjudan diskuterade jag saken med lagledaren Lennart Wangel och chefstränaren Markku Kanerva. Orsakerna bakom mitt beslut var etiska. Jag tycker att det var värderingar jag ville hålla fast i, sade Riski till tidningen.

Riku Riski flyttar från Rosenborg till Odds BK.
Bildtext Riku Riski.
Bild: All Over Press

– De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt. Jag har inte något annat att tillägga, fortsätter han.

Bollförbundets beslut att arrangera lägret i just Qatar väckte häftig kritik då det offentliggjordes. Qatar, som ska stå värd för fotbolls-VM 2022, har nämligen anklagats för att ha negligerat arbetarnas mänskliga rättigheter på stadionbyggen.

Nyheten om bakgrunden till Riskis beslut fick snabb spridning och rapporterades vitt och brett i fotbollskretsar.

Dettmann och Möttölä gäster i A-studio

På tisdagskvällen diskuterade basketprofilerna Henrik Dettmann och Hanno Möttölä fallet med landslaget och Riku Riski och bägge visade stor respekt för spelarens agerande.

– Det väcker respekt Man måste komma ihåg att beslutet alltid är den enskilda spelarens. Jag känner på mig att det är rätt sätt att agera när man är övertygad om sin ståndpunkt, säger Möttölä.

– Det är en frisk fläkt i finländsk idrott. Sporten och idrottarna håller oftast till i sin egen bubbla. Det är fint att någon vågar kliva ut ur den bubblan ibland, säger Dettmann.

Möttölä säger sig tidigare ha varit fundersam till hur mycket en enskild spelares agerande egentligen kan påverka, men efter att ha följt rapporteringen i fallet risk har han fått tänka om.

– Hans beslut har gått över nyhetströskeln på ett globalt plan. Idag kan ett ämne vara nyheter runt hela världen på en halvtimme.

– Det grämer mig lite att jag inte tog mera ställning i yngre år, när jag så att säga var ett hetare namn på idrottsmarknaden, säger Möttölä som var den första finländaren att spela i basketligan NBA.

"Lagidrottare i tuffare sits än individuell idrottare"

Dettmann inflikade att klubbarna i just NBA uppmanar sina spelare att modigt ta ställning i samhälleliga frågor.

– Vi behöver inte apa eter USA i allting, men i det här fallet tycker jag det vore på sin plats, inflikar Dettman.

Henrik Dettmann står med en basketboll i handen
Bildtext Henrik Dettmann.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Hanno Möttölä vet ändå att en lagidrottare måste väga in flera faktorer i sitt agerande.

– En lagidrottare är i en tuffare sits än en individuell idrottare. I värsta fall blir du utan jobb, vilket vi sett i NFL. Det handlar ändå om ett arbete, ett jobb där du tryggar din familjs framtid, avrundar han.

För det finska A-landslagets del fortsätter samlingen i Qatar och kulminerar i en träningsmatch mot Estland på fredag klockan 14.00.

Artikeln är en fri översättning av Micke Suopuros text "Hanno Möttölä ja Henrik Dettmann kunnioittavat Riku Riskin rohkeaa päätöstä – "Harmittaa, kun en itse ottanut nuorena kantaa" hos Yle Urheilu.

Se debatten i A-studio i klippet nedan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln