Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Jensen vill bara bli kvitt skadorna och har lärt sig att leva ensam: ”Man kommer långt med pestopasta”

Från 2019
Fredrik Jensen på plan i FC Augsburgs tröja.
Bildtext Fredrik Jensen på plan i FC Augsburgs tröja.

Fredrik Jensens start i Bundesliga gick inte enligt ritningarna – ihärdiga skador höll honom borta från fotbollsplanerna. Nu har han laddat om och önskar sig bara en sak: att vara frisk.

Då Fredrik Jensen ska summera sin första höst med Augsburg i Tyskland suckar han.

– Det var mycket upp och ner. Det var otroligt fint att få spela i början då vi hade officiella matcher och gick vidare i cupen. Men sedan small det i vristen på träning och efter att den skadan löste sig har jag haft andra besvär. Jag kom inte in i den rytm som jag ville, men vad kan man göra ...

– Det mest irriterande är då resten av laget åker på match och man själv bara tränar och försöker hålla huvudet i skick. Det svåraste är att inte kunna bidra fast man vill vara med och spela.

Ja, om man sammanlagt spelat 84 minuter klubbfotboll på en halv säsong är det självklart att man är frustrerad. I ligan hoppade Jensen in för 22 minuter mot Hannover i oktober och spelade en halvlek mot Frankfurt i november.

Det tog honom nästan två månader att bli kvitt fotskadan och i december började den Borgåbördiga offensiva mittfältaren att få problem med höften och ljumskarna.

Julpausen kom mer än lägligt.

– För det mentala var det viktigt att vara hemma med familjen en tid.

Nu har Jensen laddat batterierna och – förhoppningsvis – blivit kvitt skadorna. Han befinner sig på ett klassiskt vinterläger i den spanska solen. På Augsburgs Youtubekanal har Jensen visat att han inte tappat touchen under skadeuppehållen.

EM-kvalet lockar

Inför säsongen lade Jensen upp sin långsiktiga plan i Augsburg: först bli en viktig spelare för laget, sedan en stor spelare i ligan.

Men på kort sikt har Jensen bara en önskan – att få vara frisk. Med 4,5 år kvar på kontraktet vet Jensen att han kommer att få chansen i Augsburg förr eller senare. Något lån har det inte varit tal om.

– Det vore otroligt viktigt för mig att hållas frisk till sommaren – men det betyder inte att jag kommer att sakta in och inte köra lika hårt på träning.

För Augsburgs del fortsätter Bundesligasäsongen den 19 januari mot Fortuna Düsseldorf.

Vad landslagsfotbollen beträffar så stoppade skadorna Jensen från största delen av matcherna i Nations League. I november spelade han 16 minuter mot Grekland och satt på bänken mot Ungern. Fler landskamper än det blev det inte.

I mars stundar ett nytt EM-kval för ett landslag som är mer hajpat än i mannaminne. Det är ett kval som Jensen gärna sätter sin prägel på – om han får chansen.

– Det gäller bara för mig att jobba hårt och spela så mycket jag kan, resten är upp till tränaren. Det kan jag inte påverka, säger Jensen på äkta sportmanér.

Pesto är bäst, därmed pasta

Flytten till Augsburg betydde miljöombyte på många sätt för 21-åringen Jensen, som bodde tillsammans med storebror Richard under tiden i Twente.

Jensen erkänner att omställningen inte var helt smärtfri.

– Jag ska inte ljuga, det var inte lätt i början. Vi hade ett bra maskineri som rullade på i Holland, nu har jag fått göra allt själv. Men det har gått ett halvår och jag har lärt mig snabbt.

I Nederländerna stod storebror Richards kulinariska kunskaper högt i kurs. Har ”Pikku” hunnit förädla en bravurrätt i köket?

– Med pestopasta kommer man långt. Det kan man alltid lägga sin egen lilla twist på.

Diskussion om artikeln