Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Studentbladet är inte en huvudstadsregionstidning” - nya chefredaktören Ebba Håkans vill locka Åbo Akademi tillbaka till SSI

Från 2019
Ebba Håkans, Studentbladets chefredaktör.
Bildtext Ebba Håkans vill sluta fred med kårerna som lämnat SSI.
Bild: Yle / Hanna Othman

Trots att medlemskorporationerna i Svenskspråkiga Studerandes Intresseförening SSI alla är från huvudstadsregionen så är Studentbladet ingen Helsingforstidning, säger tidningens färska chefredaktör Ebba Håkans.

Ett av målen för året är att närma sig de kårer som de senaste åren lämnat SSI, däribland Åbo Akademis Studentkår ÅAS.

Ebba Håkans har studerat statsvetenskap med masskommunikation vid Åbo Akademi, och har själv suttit i styrelsen för ÅAS som år 2013 fattade beslutet att dra sig ur.

Studentkåren var då missnöjd med hur rösterna fördelades på mötena. Det hade också framförts kritik gällande intressebevakningen, Studentbladet uppfattades som väldigt Helsingforscentrerad.

- Jag tror att det är där någonstans som diskussionen måste börja: hur ska Studentbladet finnas i Åbo, även om redaktionen finns i Helsingfors, säger Håkans.

Svenska Handelshögskolans Studentkår beslöt sig för att lämna SSI 2015, och Novium år 2017.

Min åsikt är att redaktionen vinner på att finnas här

Trots att medlemsantalet är större i Åbo än i huvudstadsregionen så tycker Håkans inte att det är motiverat att flytta redaktionen till Åbo, i det fallet att ÅAS skulle återansluta sig till SSI.

- Medlemskorporationerna här i Helsingfors är mer utspridda i staden, i Åbo är alla medlemmar från Åbo Akademi. Min åsikt är att redaktionen vinner på att finnas här – men såklart kan redaktionen finnas på andra sätt i Åbo.

Är Studentbladet i dag en renodlad huvudstadsregionstidning?

- Nej. Våra medlemmar kommer från hela Svenskfinland. Till exempel är jag och många andra som studerar här i Helsingfors från Österbotten och jag tycker det är väldigt viktigt att vi som medlemstidning känner våra medlemmar, varifrån de kommer, och anpassar vårt innehåll enligt det. Det betyder att vi måste ha en viss spridning i rapporteringen, säger Håkans.

"Studerande visste inte vad Studentbladet är"

Studentbladet har, som övriga medier, haft några turbulenta år bakom sig, med medlemssvinn och en fullständig digitalisering av tidningen. Just nu mår tidningen bra, säger Håkans: antalet besökare på webbsidan har fördubblats under det gångna året – de studerande hittar till innehållet.

Under fjolåret drog Studentbladets redaktion ut som nomadredaktion. I en månads tid jobbade Håkans och den tidigare chefredaktören Rafael Donner ute på kampusområdena, där de studerande rör sig.

- Det som överraskade när vi var ute som nomadredaktion var att vissa studerande inte ens visste vad Studentbladet är. Det är jättekonstigt för mig som studerade för bara några år sedan, då visste alla vad Studentbladet var, säger Håkans.

Ebba Håkans, Studentbladets chefredaktör.
Bildtext Ebba Håkans.
Bild: Yle / Hanna Othman

Att dra ut som nomadredaktion och jobba bland medlemskorporationerna är något Håkans hoppas kunna genomföra en gång i månaden under det kommande året.

Det kommande året blir en fortsättning på det arbete som redaktionen påbörjade i fjol – utvecklingen går åt rätt håll, säger Håkans.

Hur vill du bli ihågkommen som chefredaktör?

- Som den som tog tillbaka de förlorade medlemmarna.