Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa vill ge svenska medicinstuderande chansen att göra praktik i Finland

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 09:28.
synnytyssimulaatio
Bildtext Läkarstuderande i Sverige kan i framtiden komma att göra sin AT i Vasa. Arkivbild.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Vasa och Umeå för som bäst diskussioner om att låta svenska läkarstudenter göra sin allmänna tjänstgöring i Vasa. Vi är positivt inställda på alla sätt, säger Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP).

De som studerar medicin i Sverige måste göra en så kallad allmän tjänstgöring (AT) innan de blir färdiga läkare. Problemet är att köerna för att få göra sin AT är väldigt långa.

- Väntetiden kan vara över ett år. Det är en väldigt lång tid för dem som gått ut läkarutbildningen. Det skulle vara ett lyft för många läkarstudenter att få göra sin AT även i Vasa, säger Nicklas Sandström, oppositionslandstingsråd (M) i Västerbotten i Sverige.

Det skulle vara ett lyft för många läkarstudenter att få göra sin AT även i Vasa

Nicklas Sandström (M)

De långa köerna är inte enbart ett problem för Umeå. Situationen ser likadan ut i hela Sverige. Den mest kritiska punkten är handledningstiderna.

- Det måste finnas handledare för studenterna på placeringsställena. De här personerna ska dels ta hand om de som redan finns där men även undervisa på läkarprogrammet och ta hand om läkarstudenter. Så det kan vara ganska många individer som ska handledas, säger Sandström.

- Om Vasa skulle ha förutsättningar att ta emot några stycken AT-platser skulle handledningsförutsättningarna se annorlunda ut.

Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Vasa intresserade

Enligt Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP), torde det inte vara ett problem att hitta handledare åt svenska läkarstudenter.

- Det måste vi förstås ta ställning till mer i detalj i den stunden vi vet att det här är möjligt, men vi klarar det ju bra idag. Vi fick igen ett meddelande från unga läkares förening att centralsjukhuset i Vasa hör till de bästa i landet då det gäller handledning av specialiserande läkare.

Hans Frantz (SFP).
Bildtext Hans Frantz (SFP)
Bild: YLE/Markus Bergfors

Enligt Frantz inledde man diskussioner med Umeå redan före juluppehållet. Den brinnande frågan är ifall det överhuvudtaget är möjligt för svenska läkarstudenter att göra AT i Finland.

- Det där håller vi på att reda ut för tillfället. Det är inte enbart Umeå som är den part vi måste diskutera med utan också socialstyrelsen i Sverige brukar ha synpunkter på sådant här.

En första kontakt med socialstyrelsen har redan tagits och där verkar man vara positiva till det hela.

- Ur det mejl vi har fått från socialstyrelsen har vi gjort den tolkningen att de inte alls är emot det här utan det är snarare en fråga om detaljer som återstår.

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström i Umeå är inne på samma linje.

- Så olika är det inte i Vasa kontra något länssjukhus i Sverige. Jag hoppas man ska kunna klargöra ifall man behöver göra några eventuella justeringar i Vasa för att kunna ta emot de här platserna.

Skulle hjälpa upp läkarbristen

Enligt Frantz skulle båda parterna få något ut av samarbetet.

- Om det går att genomföra lär det hjälpa dem på svenska sidan som har svårt att få sin AT gjord. De som inte ryms där skulle kunna rymmas hos oss.

- Å andra sidan har vi ständigt en viss läkarbrist, så det här skulle hjälpa upp det i Österbotten.

Läkare med stetoskop.

Språket lär inte heller vara något problem med tanke på den stora andel svenskspråkiga som finns i regionen. I Sverige är de också medvetna om att Vasa sjukvårdsdistrikt har svenska som majoritetsspråk.

- De måste ju ta ställning till det där, men inte är det första gången vi har svenska läkare här. På somrarna har vi alltid svenska läkare, så inte är det någon ny sak för oss, säger Frantz.

Diskussion om artikeln