Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Om vargen får skjutas bedöms från fall till fall - Kimitoöns vargar går säkra

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 08:48.
Varg står i snön.
Bildtext Arkivbild på varg - på Kimitoön bor det fyra vargar.
Bild: Mostphotos

- Hur tar sig valpar härifrån om det inte är isbildning? - Ska vargarna på Kimitoön få GPS-halsband? - Måste det finnas varg överallt i Finland? Frågorna är många och Kimitoöns vargar engagerar. Närmare 200 personer samlades till ett öppet informationsmöte om vargarna.

Jörgern Hermansson vid Finlands viltcentral tog initiativ till det efterlängtade mötet.

- I och med att vargarna nu har bott här i två år börjar situationen vara ganska permanent. Alltid när vargarna flyttar till ett nytt området väcker det så klart frågor, säger Hermansson.

Enligt honom hör det till viltcentralens uppgift att informera allmänheten.

Ett tassavtryck av varg i snö och intill ligger en tändsticksask
Bildtext Tassavtryck av varg från förra vintern.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- På Kimitoön har rapporteringen varit någorlunda saklig och befolkningen har hållits förhållandevis lugn. När det nu gått en tid börjar det finnas en hel del frågor, tankar och rykten, säger han.

Just nu bor det fyra vargar på ön, enligt Hermansson är det möjligt att de två nya individerna är valpar men det är ännu inte bekräftat. Hermansson säger att det inte betyder att flockstorleken kommer att öka i det oändliga.

- Valparna flyttar för det mesta vidare, ibland stannar någon av valparna och flockstorleken varierar men den kan inte bli hur stor som helst, säger han.

För små skogar

Kimitoöns jaktvårdsförenings verksamhetsledare Tomas Stenström tycker att Kimitoöns 60 000 hektar är för litet för en vargflock.

- Vi har inte tillräckligt stora enhetliga skogar här. Eftersom bebyggelsen är utspridd och vargen kan flytta sig över hela ön på ett dygn tycker jag inte att det är tillräckligt.

Tomas Stenström
Bildtext Tomas Stenström anser att skogarna på Kimitoön är för små.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Enligt Stenström är det många jägare som inte tycker att vargen hör hemma här, man får bland annat inte hålla jaktprov för hundar på Kimitoön längre. Hur vargarna påverkat viltet är svårt att säga.

- Eventuellt rör sig älgar i större grupper nu, men vi vet inte säkert. Däremot är det några jägare som väljer att hålla hunden i band under jakten på grund av vargen, säger han.

Finland har bebyggelse över allt

Antti Härkälä forskar om vargar vid naturresursinstitutet Luke. Han är inte rädd för vargen.

- Nej jag har nog följt med och efter vargar så pass mycket att rädd är jag inte, det finns andra, farligare risker i mitt yrke, säger han.

Däremot förstår han att vargarnas närvaro gör folk oroliga. Att man byggt en bur runt barnvagnen åt sitt barn i Österbotten, eller är rädd för att röra sig i skogen anser han att handlar om rädsla snarare än en verklig fara.

Antti Härkälä mot en grå bakgrund.
Bildtext Antti Härkälä är inte rädd för vargen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Den största orsaken till den här typen av lösningar är en rädsla för vargen. Den realistiska risken för att något händer är inte samma sak som rädslan för djuret, säger han.

I sydvästra Finland huserar just nu nio bekräftade revir. Med kartor får publiken se vilka områden vargarna rör sig i och hur ofta de passerar gårdar med boskap men ändå ingenting gör. På Kimitoön kommer vargarna ändå inte att få GPS-halsband.

När vargen får skjutas bedöms från fall till fall

Vargflocken på Kimitoön är nu uppe i fyra individer men att det skulle ändra deras beteende tror Antti Härkälä inte.

- Det skulle i så fall vara att de jagar vilt ännu intensivare, säger han.

Även på andra håll i Europa finns det vargar. I Italien finns det uppskattningsvis 600 vargar. Enligt Härkälä är demografin i Finland ändå en helt annan.

Fullsatt publik under vargmöte i Villa Landes föreläsningssal.
Bildtext Cirka 150 intresserade besökte vargmötet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Finlands bebyggelse är väldigt utspridd, det finns hus lite över allt. I till exempel Italien bor folk i huvudsak i byar. Vargarna håller till i huvudsak i bergsområden i norra Italien.

I nuläget ger lagen inte utrymme för att vargarna skulle få skjutas eller föras bort. Mikko Toivola, viltchef på viltcentralen, säger att man inte kan ge något exakt svar på när vargarna får skjutas.

- Jag kan inte säga om det krävs fem får, tre hundar eller en häst, alla fall går igenom en helhetsbedömning, säger Toivola.

Kimitoöns invånare får avvakta och se hur långvariga grannar man har.

"Vi måste faktiskt ta situationen på allvar"

Bjarne Wretdahl är jägare sedan många år och han anser att föreläsarna får det att låta som att vargen inte är något att oroa sig för.

- Vi som djurägare och skogsägare får ta smällen när det händer något. Vargen är ett mycket vilt djur, och man vet aldrig hur vilda djur reagerar. Vi måste faktiskt ta den här situationen på allvar, säger han.

Wretdal säger att svaret på när vargarna får skjutas var otydligt.

Bjrane Wretdal.
Bildtext Bjarne Wretdal tyckte inte mötet gav så mycket nytt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi har de senaste dagarna haft situationer där vargarna kommit rakt mot bebyggelse. När det är kallt letar de mat ännu närmare husen. Egentligen borde det räcka att de kommer för nära inpå för ofta, säger han.

Också Kerstin Lindholm som är Kimitoöns jakthundsklubbs sekreterare anser att budskapet om när vargarna gått för långt var otydligt.

- Det var lite flummigt, man skulle ha velat ha ett redigt svar. Det känns osäkert för oss och för barnen, säger hon.

Vargarna har påverkat hennes liv på många sätt. Känslan när man går ut på jakt är inte roligt längre och jakthundsklubben kan inte längre ordna jaktprov för hundar på grund av vargarna.

Ljus varg fotad med viltkamera
Bildtext Bild på en av Kimitoövargarna med Mikael Sundbergs viltkamera.
Bild: Mikael Sundberg

Trots att de flesta frågorna gällde hur man skulle kunna bli av med vargarna ansåg Ritva Kovalainen, ordförande för Kimitoöns Natur, att mötet var bra.

- Mötet var viktigt, och tillfället var bra. Jag vet att diskussionerna har varit ganska hårda på andra håll i landet men här var det ganska sakligt. Många är förstås rädda men inte hysteriska, säger hon.