Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Möjligt att operationer igen får utföras i Jakobstad - Anna-Maja Henriksson tolkar ministerns svar som löfte om dagkirurgi

Från 2019
Uppdaterad 10.01.2019 21:04.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: Nathalie Lindvall

Partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) ser goda möjligheter för Jakobstads sjukhus att få återuppta dagkirurgin.

Det var i samband med riksdagens frågetimme som minister Annika Saarikko (C) nämnde operationerna i Jakobstad. Ämnet som debatterades var en lagändring kring dagkirurgin.

- Hon sa uttryckligen att hon uppfattar det som att lagändringen möjliggör det som SFP:s partiordförande har eferlyst. Alltså att man i Jakobstad skulle få operera kirurgiskt.

Henriksson säger att Saarikko självmant tog upp saken i sitt svar och att beskedet nog överraskade många i salen.

- Jag tar det som ett löfte, det som ministern sa inför hela riksdagen och till folket via tv.

Kort svar kan tolkas olika

Samtidigt säger Henriksson att ministerns svar var kort - knappt en minut - och att hon kom in på den här biten i slutet av svaret.

Delen som gäller Jakobstad är knappt 30 sekunder lång.

- Om jag förstått det rätt kan sjukvårdsdistriktet, om man vill, ha möjlighet att fortsätta verksamheten i Jakobstad, säger Saarikko på YLE:s ljudupptagning av diskussionen.

- Men diskussionen handlade uttryckligen om dagkirurgiska operationerna eftersom hon hänvisade till det jag som partiordförande fört fram, säger Henriksson och säger att hon inte kan tolka uttalandet på något annat sätt.

Jämlik service för patienter

Enligt Henriksson har Jakobstadsregionen fört diskussioner med sjukvårdsdistriktets ledning och de stöder dagkirurgi i Jakobstad.

- Det ligger i hela distriktets intresse att Jakobstad skulle få fortsätta med dagkirurgi.

Eläinsairaalan leikkaussalissa ollaan aloittamassa kasvaimen poistoa koiralta.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Henriksson säger att man i åratal klarade av mindre operationer på Malmska, och det handlar om hundratals patienter årligen.

- De kunde komma in på morgonen och åka hem på eftermiddagen. Det handlar om jämlik service till patienterna. Det man kunnat göra tidigare borde man få fortsätta med.

Öron och gynekologi

Dagkirurgin försvann från Malmska för ett år sedan. Det handlar om planerade operationer som kräver nedsövning men som inte kräver någon längre sjukhusvistelse.

- Gynekolgiska operationer, rör i öronen för barn, alla mindre operationer som går att sköta med enklare ingrepp men som ända kräver en anestesiolog närvarande, säger Henriksson.

För en patient från Jakobstadsregionen är det långt till Vasa, betonar Henriksson.

- Det är 100 km till Vasa och så åker man tillbaka på kvällen. Uppstår en komplikation har du igen 100 km till Vasa.

Slopa gränsen på 30 minuter

I dagens läge får ett mindre sjukhus bara operera om det är max 30 minuter till närmaste sjukhus med jourverksamhet dygnet runt. Henriksson hoppas det kravet slopas.

Patienten ska alltså kunna flyttas till ett större sjukhus inom den tidsramen.

- Tidsgränsen är konstgjord och också svår att följa på större orter.

Enligt Henriksson är det till exempel en utmaning att hinna flytta en patient inom en halv timme om det till exempel blir komplikationer vid en operation vid en privat vårdaktör.

Artikeln uppdaterades 10.1 kl 21 med information om gränsen på 30 minuter.

Diskussion om artikeln