Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stockholm lämnar in OS-ansökan trots brist på politiskt stöd – gör upp om värdskapet med Milano: ”Väldigt stolta”

Från 2019
De olympiska ringarna.
Bildtext Arkivbild.
Bild: ITAR-TASS / Valery Sharifulin / All Over Press

I morgon, fredag, ska kandidatorterna för vinter-OS 2026 senast lämna in sin officiella ansökan till den internationella olympiska kommittén. Nu är det klart att Stockholm som andra ort kommer att vara med i racet, rapporterar SVT.

Den 24 juni klarnar det var de olympiska vinterspelen år 2026 ska arrangeras. Det kommer att stå mellan Milano och Cortina i Italien – eller Stockholm i Sverige.

Sveriges olympiska kommitté meddelar nämligen nu att de kommer att gå vidare med sin ansökan trots att det fortfarande saknas politiskt stöd för värdskapet på lokal nivå.

Enligt nyhetsbyrån AP har landshövdingarna i Stockholm, Jämtland och Dalarna ändå ställt sig bakom ansökan.

– Vi är väldigt stolta över budgivningen, säger trion.

Regeringskrisen ger tilläggstid för garantierna

Lokalpolitikerna i Stockholm sade "nej tack" redan i oktober och istället kräver IOK att svenska staten ska garantera möjligheterna för att arrangera OS i landet.

Garantierna borde lämnas in i samband med ansökan på fredag, men eftersom Sverige inte har en regering har IOK gett den svenska ansökningskommittén ytterligare tid för detta.

Enligt planerna skulle de svenska vinterspelen arrangeras i redan existerande tävlingsfaciliteter i Stockholm, Åre, Falun och Sigulda i Lettland. Flera idrottsprofiler – bland dem NHL-stjärnan Henrik Lundqvist och längdåkaren Charlotte Kalla – har ställt sig bakom ansökan.

Den enda motkandidaten i OS-omröstningen är Milano och Cortina. Tidigare var kanadensiska Calgary också intresserade av att stå värd för spelen 2026, men tog tillbaka sin ansökan efter en folkomröstning i staden.