Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Jag sa aldrig att Mexiko skulle betala för muren" - Trumps senaste lögn väcker hån och kritik

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 12:58.
Ett tiotal centralamerikaner som klättrade över stängslet, greps genast av amerikanska gränsvakter
Bildtext Trump vill ersätta befintliga gränsstängslen med en mur av betong eller metall och att Mexiko betalar för den
Bild: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

President Donald Trumps löfte om att Mexiko skulle betala för en mur vid USA:s södra gräns, var ett grundläggande argument som han använde under sin presidentvalskampanj. Men nu hävdar Trump att han aldrig sade att Mexiko skulle stå för notan.

- Självklart sade jag aldrig det och jag menade inte att de skulle skriva ut en check, konstaterade Trump i Vita huset på torsdag, till reportrarnas stora förvåning.

Medier över hela USA gick genast igenom hans uttalanden och till exempel Washington Post kom fram till att Trump lovade minst 212 gånger under sin valkampanj att Mexiko skulle betala för muren.

Han har dessutom upprepat det många gånger sedan han tillträdde för två år sedan och inte bara det; han har också gjort det skriftligt i ett memorandum till pressen år 2016, skriver Washington Post.

I sitt skriftliga uttalande hotade han specifikt att medlen skulle tas av de pengar som mexikanska medborgare i USA skickar hem till sina anhöriga.

President Donald Trumps planerade murbygge och invandringspolitik väcker ilska och rädsla bland mexikaner
Bildtext President Donald Trumps planerade murbygge och invandringspolitik väcker ilska och rädsla bland mexikaner
Bild: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Det skulle enligt Trump tvinga Mexiko att betala en engångssumma på mellan fem och tio miljarder dollar.

Trump har de facto hittat på minst 13 olika sätt att tvinga Mexiko att betala för en mur, men Mexiko har struntat i alla förslag och hot.

Den dåvarande mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto var två gånger tvungen att ställa in planerade besök i USA på grund av Trumps hotelser om att Mexiko måste betala.

- Mexiko kommer inte att betala för en mur, sade Peña Nieto och hans efterträdare Andrés Manuel López Obrador är givetvis inne på samma linje.

13 olika sätt för Mexiko att betala

Trump har på sistone hävdat att det reviderade nordamerikanska frihandelsavtalet kommer att betala för muren i sinom tid, men en enhällig expertis i USA, säger att det inte stämmer.

Presidenten påstod i sitt tal till nationen den här veckan att muren skulle betala för sig själv, men hur det skulle ske förklarade han inte och uttalandet har väckt åtlöje över hela USA.

Trump och hans invandrarfientliga medarbetare har också hotat med flera andra metoder för att tvinga Mexiko att finansiera muren.

USAs president Donald Trump talar utanför Vita Huset.
Bildtext Trump besökte gränsen i södra USA på torsdagen, för att ge eftertryck åt sina krav på en mur
Bild: AFP / Lehtikuva

De har bland annat hotat att dra in beviljade visum, föreslagit chockhöjningar för konsulära tjänster och hotat att införa en straffskatt på 20 procent för mexikanska produkter som exporteras till USA.

Inget av detta har ändå förverkligats och nu kräver Trump alltså i stället att amerikanska skattebetalare skall stå för fiolerna.

- Berättelsen förändras dagligen - så som allting. De hade ingen aning om hur de skulle få Mexiko att betala, så de försökte hitta på ideer som inte var skrattretande, men de lyckades inte, säger Cecilia Muñoz som arbetade som president Barack Obamas inrikespolitiska rådgivare.

Källor: AP, Washington Post

Diskussion om artikeln