Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljöorganisationer hoppas vindfällen i Vasa får ligga kvar – tusentals arter behöver rötträd i sin livsmiljö

Från 2019
Vindfall vid Nelins villa.
Bildtext Det här vindfället uppstod vid en gammal sommarstuga i Sundom i Vasa som en följd av stormen Aapeli.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Omkring en fjärdedel av alla skogslevande arter i Finland, eller cirka 5 000 stycken, behöver rötträd. Därför hoppas nu en rad miljöorganisationer i Vasa att staden låter bli att röja undan alla trädfällen efter stormen Aapeli.

Vasa miljöförening och naturskyddsförbundet Luonto-Liittos Österbottendistrikt har närmat sig Vasa stad med en vädjan om att låta fallna träd ligga kvar där det är möjligt.

På det viset skulle staden kunna vara med och främja mångfalden i naturen, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Stormen Aapeli fällde stora mängder träd på mark ägd av staden bland annat på Vasklot, Storberget, Kopparön, Kärringbacken och Öjen.

Röj bara i livligt trafikerade områden

I områden där många människor rör sig bör man säkert röja undan trädfällena, anser miljöorganisationerna. Men i annat fall borde staden överväga att låta träden ligga.

Miljöorganisationerna föreslår att man låter trädfällen ligga kvar särskilt i områden där det redan från tidigare finns rötträd, i större sammanhängande skogspartier eller i områden där man vill minska slitage.

På stadens generalplan finns även områden som är märkta som naturskyddsområden och i dem borde alla trädfällen kategoriskt få ligga orörda, påpekar organisationerna. Om nödvändigt kan trädstammar på dessa områden flyttas.

Underlig idé, anser Vasa

Skogsbruksingenjör Johan Holmfors på Vasa säger nej tack till att låta träden ligga.

- Det är ingen bra idé då vi har folk som ännu är utan ström, har kalla hus och det ligger träd på hustak och nära dagisar. Så det låter underligt.

Men på andra ställen kanske träden får ligga kvar?
- Nej staden har fredat så mycket, flera hundra hektar, så det behövs inte. Vi bidrar nog med vår andel, mer än många andra orter gör.

Enligt Holmfors har tusentals träd fallit bara på bebyggda områden, andra ställen har man inte hunnit titta på ännu.

- Men träden ligger som plockepinn på en del ställen. Så de får ligga på de ställen som är fredade, det räcker. I övrigt behövs det inte.

Enligt Holmfors finns redan stora sammanhängande områden, bland annat i Molnviken, där träden får falla och bli kvar.