Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny studie visar: Personer över 65 delar sju gånger mera fejknyheter på Facebook än unga

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 10:14.
En Facebooksymbol med texten fake på.
Bildtext 8.5 procent av amerikanerna delade en fejknyhet på Facebook under 2016.
Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Äldre och konservativa i USA delar mest fejknyheter på Facebook, visar en amerikansk studie.

Fejknyheter kan oroa och sprida falsk information under politiska kampanjer och det här ville tidningen Science undersöka. De tog därför en titt på det amerikanska presidentvalet under år 2016 och de artiklar som delats under presidentvalskampanjen.

Resultatet visar att konservativa amerikaner delar mer fejknyheter, kanske på grund av att domäner som skapade fejknyheter under år 2016 producerade många positiva artiklar om och kring Donald Trump. Liberaler och moderater i USA delade färre fejknyheter.

Det finns också en märkbar skillnad mellan de olika åldersgrupperna. Facebookanvändare som är äldre än 65 delar betydligt mer fejknyheter än de yngsta, personer i åldern 18-29.

18 procent av republikanerna hade delat fejknyheter

Forskarna granskade omkring 1 750 Facebookprofiler i undersökningen, varav alla var amerikanska vuxna. Undersökningen gjordes genom att korsreferera länkar personerna delat med en lista på utgivare av fejknyheter.

Majoriteten av användarna delade överhuvudtaget inga fejknyheter under 2016 - totalt nästan 91 procent av de profiler som granskades.

8,5 procent av användarna hade delat åtminstone en länk till falska nyhetssajter såsom abcnews.com.co, donaldtrumpnews.co och denverguardian.com.

Demokraternas Hillary Clinton klädd i rött och Republikanernas Donald Trump klädd i mötkblått.
Bild: EPA/JUSTIN LANE / ANDREW GOMBERT

Resultaten visar att 18 procent av de republikaner som granskades hade delat åtminstone en fejknyhet. Ju mer konservativ personen var, desto fler artiklar hade hen delat.

Demokraterna var mindre aktiva med att dela fejknyheter – 4 procent av demokraterna hade delat åtminstone en fejknyhet.

Unga, aktiva nyhetsdelare smartare

Sådana som ofta delar innehåll på Facebook delade mindre fejknyheter. Enligt tidningen Science finns det därför inte ett problem med att människor delar vad som helst.

Människor som delar stora mängder länkar på sin Facebook är alltså bättre på att urskilja fejknyheterna från de äkta på nätet.

Mindre vana internetanvändare, ofta personer över 65 år, delar dubbelt mer fejknyheter än den nästäldsta åldersgruppen.

Forskarna gick igenom 750 republikaners, 500 demokraters och 250 oberoendes Faceookprofiler i studien.

Diskussion om artikeln