Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En svår storm skulle leda till många elavbrott i Östnyland: "Rör inte träden som ligger över ledningarna"

Från 2019
Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Bildtext Arkivbild, Lappträsk 2015. På fredag morgon var det liknande snöväder i Östnyland vilket ledde till strömavbrott i Borgå och Lovisa.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det snöade under natten och den tunga blöta snön orsakade elavbrott i Borgå och Lovisa. På Borgå elnät säger vd Magnus Nylander att en svår storm som Aapeli skulle leda till stora problem med elförsörjningen.

På fredag morgon var 86 hushåll på Vessölandet i Borgå utan el.

- Det är ett träd som fallit över ledningarna på grund av den här snön. När det blev lite mildare väder och kom lite snö till så blev snön tyngre på kvistarna, och så har dom brustit, säger Magnus Nylander som är vd för Borgå elnät.

I Lovisa var 58 hushåll utan el på fredagen.

man i korridor
Bildtext Magnus Nylander är vd för Borgå Elnät.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Magnus Nylanders tips till den som drabbats av ett elavbrott är att följa med läget på Borgå energis webbsida, ta det lugnt och inte försöka röja träd själv.

- Gå inte och rör i träden som ligger över ledningarna. Folk blir stressade och vill ta saken i sina egna händer. Det gäller att vara lugn och fråga oss om information. Vi vill helst att man följer med läget på internet men man kan alltid förstås ringa, säger Nylander.

Hels ska man göra felanmälan på Borgå energis webbsida. På en karta går det att se på vilka områden det är elavbrott.

Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Östnyland klarade sig undan med blotta förskräckelsen när vinterstormen Aapeli drog in över landet den 2 januari. Stormen slog till hårdast i Österbotten och Åland.

På Åland var cirka 1 000 kunder fortfarande utan el torsdagen den 10 januari.

Nylander medger att en likadan storm i Östnyland skulle leda till problem.

- Jag kan ärligt konstaterar att vi skulle ha lika mycket problem här som på Åland. De senaste åren har vi grävt ner massor med ledningar, men ännu har vi ungefär 60 procent i luften.

Borgå energis mål är att 60 procent av elnätet är nergrävt om tio år. Bolaget använder årligen 6-7 miljoner euro på att gräva ner kablar.

Snön ledde till elavbrott i Lappträsk.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Borgå elnät har normalt en teknisk jour och två montörer i beredskap. Inför större oväder kan bolaget ta till mera krafter.

- Vi har avtal med 3-4 entreprenörer om att få tilläggsresurser. Men blir det en sådan storm som vi hade på Åland så räcker det inte till. Då måste vi bara försöka få montörer från andra håll i Finland.

11.1.2019: Borgå Elnät om hur beredda man är på hårda stormar och vi hör mer om branden i Forsby gård

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln