Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Uppgörelse i regeringsfrågan - men Alliansen kommer med motbud

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 23:09.
En man med en pappersbunt i handen kliver ut ur en bil.
Bild: AFP / Lehtikuva

Svenska medier rapporterade på fredag förmiddag om en blocköverskridande uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Nu ska partierna förankra uppgörelsen i sina partiorgan. Bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio och SVT skriver om uppgörelsen.

Men SVT kan även meddela att de fyra allianspartierna gjort upp en egen överenskommelse. Där finns instruktioner hur partierna ska förhålla sig till varandra, om Moderaterna och Kristdemokraterna får bilda regering.

Centerpartiet och Liberalerna skulle i en sådan situation få agera helt fritt i riksdagen, och lägga fram egna budgetar. Men de skulle också när som helst vara välkomna in i ett budgetsamarbete.

I stora långsiktiga frågor borde M/KD-regeringen söka breda överenskommelser i riksdagen, både med C och L men även med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Samarbete och förhandlingar med Sverigedemokraterna ska fortsättningsvis inte förekomma.

Avgörande under helgen - kanske

Det finns alltså två skilda överenskommelser, som de berörda partiernas beslutande organ nu får ta ställning till. Socialdemokraterna ska enligt uppgift ha kallat in sin partistyrelse senare på fredagen.

Centerns förtroenderåd borde på lördag besluta vilket av förslagen och vilken statsministerkandidat som ska stödjas. Liberalernas högsta beslutande organ träffas för sin del på söndag.

Då de båda statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) träffade talmannen på torsdagen, sa de båda att förhandlingar fortfarande pågick med Centern och Liberalerna.

Redan före jul förhandlade C och L med Socialdemokraterna om en mittenregering, men då havererade förhandlingarna. Centerns ordförande Annie Lööf uppgav att Socialdemokraterna inte kompromissade tillräckligt i frågan om arbetsrätten, och att Löfven fortfarande lyssnade för mycket på Vänsterpartiet.

Enligt Aftonbladets källa har Socialdemokraterna nu gått Centern till mötes då det gäller arbetsrätten och hyresregleringen.

Flygskatten återinförs och skolan förstatligas?

I den nyare uppgörelsen ska Miljöpartiet ha fått igenom kraven på återinförd flygskatt och rätt till familjeåterförening för flyktingar. Liberalerna ska för sin del ha drivit igenom ett förslag om att skolan ska förstatligas.

Det är nu mer än fyra månader sedan valet i september. Försöken att få ihop en regering har gått mycket trögt. Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson har röstats ner som statsministrar i riksdagen.

På måndag ska talmannen Andreas Norlén diskutera med alla partiledare och sedan lägga fram ett förslag till statsministerkandidat. På onsdag nästa vecka röstar riksdagen om statsministern.

Diskussion om artikeln