Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åklagare: Rektor kunde ha hindrat nu dömd lärare från att fortsätta sexchatta med elever – ingen polisanmälan gjordes trots stadens anvisningar

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 15:52.
Två kvinnor fotograferade bakifrån i rättssalen.
Bildtext Rättegången mot tidigare rektorn i Hoplaxskolan i Helsingfors inleddes på fredagen. Här sitter hon i rättssalen med sin advokat Lena Mitts. Rättegången sker delvis bakom stängda dörrar.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Enligt åklagaren borde tidigare rektorn för Hoplaxskolan i Helsingfors enligt stadens anvisningar ha gjort en polisanmälan och en barnskyddsanmälan när hon fick reda på de sexrelaterade meddelanden som en manlig lärare skickat till en elev 2014. Rektorn gav en varning och står nu åtalad för brott mot tjänsteplikt. Läraren polisanmäldes först 2017 och dömdes i december 2018 för flera sexualbrott.

Rättegången mot Hoplaxskolans tidigare rektor inleddes på fredagen i Helsingfors tingsrätt. Enligt åtalet har rektorn hösten 2014 fått reda på att den manliga läraren på kvällstid haft sexrelaterade diskussioner via sociala medier med en elev.

Läraren frågade bland annat om eleven är "kvällskåt" och skrev sedan själv att "då är det bara att göra något åt den saken". Han fortsatte sedan med att skriva "kunde man göra något sådant på lägerskolan" och då eleven frågade vad han menade svarade han "åtgärda sin kåthet". Läraren skickade också bilder på sig själv till eleven.

Rektorn har enligt åtalet underlåtit att enligt barnskyddslagen göra en polisanmälan efter att hon fick kännedom om meddelandena.

Åklagaren åtalar den tidigare rektorn i första hand för brott mot tjänsteplikt och i andra hand för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Enligt åklagaren har det misstänkta brottet skett mellan den 7 oktober 2014 och 1 mars 2017. Läraren polisanmäldes först 2017 efter att en kurator i en annan skola fått reda på vad han gjort.

Rektorn jobbar nu i Vanda och enligt henne har bytet av jobb inget med åtalet att göra.

Rektorn bestrider åtalet

Rektorn bestrider åtalet genom sin försvarsadvokat Lena Mitts.

- Hon har inte brutit mot tjänsteplikten. En polisanmälan behöver inte göras eftersom chatten inte utgjort ett sexualbrott.

Enligt Mitts har rektorn inte varit medveten om att läraren också sänt bilder på sig själv till eleven. Försvaret påpekar också att lägerskolan som nämns i chatten redan hade ägt rum när meddelandena skrevs.

En polisanmälan behöver inte göras eftersom chatten inte utgjort ett sexualbrott

Åklagare Elisabeth Stenman-Haltia hänvisar till Helsingfors stads anvisningar att göra en barnskyddsanmälan och en polisanmälan i liknande situationer.

- Rektorn kunde ha hindrat läraren från att fortsätta chatta med elever om hon gjort en polisanmälan 2014.

Utbildningsverkets jurist: Man bör hålla koll på läraren

Efter att rektorn fick reda på meddelandena mellan den manliga läraren och eleven kontaktade hon en jurist vid stadens utbildningsverk.

I rättssalen citerades e-postmeddelanden mellan rektorn och juristen från oktober 2014 där det framgår att juristen anser det vara befogat att ge läraren en skriftlig varning.

Fokus ska nu inte vara på efterklokhet utan på de förutsättningar som fanns senhösten 2014

Juristen skrev också att rektorn kan kontakta polis och barnskyddsmyndigheter anonymt för att höra sig för om att göra en anmälan. Man bör hålla koll på läraren i fortsättningen, skrev juristen.

Några veckor senare tilldelade rektorn den manliga läraren en skriftlig varning.

"Rektorn kan inte övervaka en homosexuell lärare på ett annat sätt"

- Fokus ska nu inte vara på efterklokhet utan på de förutsättningar som fanns senhösten 2014. Tingsrätten står inför en stor utmaning eftersom rätten i och med att läraren har dömts har en helt annan kännedom om det skedda, sade advokat Lena Mitts i rätten.

Därefter lyfte Mitts upp lärarens sexuella läggning.

- Ingen får diskrimineras för sin sexuella läggning. Rektorn kan inte övervaka en homosexuell lärare på ett annat sätt än andra eller se honom som en risk.

Den manliga läraren har dömts för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn. Alla offer är pojkar. Domen har inte vunnit laga kraft.

Han åtalades också för ett fall av ärekränkning, men åtalet drogs bort eftersom offret inte krävde något straff.

Föräldrar kontaktade rektorn 2015

Under eftermiddagen hördes föräldrar som vittnen om rektorns agerande när hon fått reda på den manliga lärarens beteende.

- Våren 2015 kontaktade en förälder mig om att hans barn berättat att vänner fått bilder av läraren. Vi kom därför överens inom direktionen att berätta det här för rektorn. Det verkade som att hon tog det på allvar och tar det vidare, sade ett vittne som suttit i skolans direktion.

"Rektorn sade då att vi inte kan bli rädda för beröring"

Det gjorde rektorn ändå inte. En annan förälder berättade i rätten att hon i mars 2017 talade med rektorn i telefon om meddelanden som läraren skickar till eleverna.

- Rektorn sade att när eleverna är på fest skickar de meddelanden till läraren, och enligt rektorn är läraren så hygglig att han svarar på deras meddelanden.

- Jag tog också upp att läraren masserar axlarna på elever. Och jag kan inte förstå varför. Rektorn sade då att vi inte kan bli rädda för beröring. Men jag sade att det under inga omständigheter är sakligt att en lärare masserar tonåringars axlar.

Föräldern fick våren 2017 reda på att det funnits misstankar mot läraren redan tidigare.

- Jag sade i samtalet med rektorn att barnskyddslagen förpliktar alla som jobbar med barn att göra en polisanmälan om misstankar om liknande dyker upp, sade föräldern under sitt vittnesmål.

Tillägg i artikeln klockan 15.52: Styckena om föräldrarnas vittnesmål lades till.