Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Knivdådsrättegången hålls i fängelset – Bouanane vill inte medverka

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 11:55.
Skylt som visar att man ska svänga in till Åbo fängelse och Psykiatriska sjukhuset för fångar. Fängelset i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel.
Bildtext Starrbacka fängelse i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Åbo hovrätt beslöt att rättegången mot Abderrahman Bouanane hålls i fängelset i Starrbacka i Åbo. Bouanane meddelade via sin försvarsadvokat att han inte vill höras eller på andra sätt medverka i en ny rättegång.

Enligt hovrätten är det fullt möjligt att ordna en rättegång utan att Bouanane är på plats.

Under den förberedande sessionen på fredagen fastställdes också tidpunkten för huvudförhandlingarna. Rättegången ordnas 11-14 februari.

Marockanen Abderrahman Bouanane sitter i rätten med två säkerhetsvakter som står bredvid.
Bildtext Abderrahman Bouanane.
Bild: Yle/Andy Ödman

Abderrahman Bouanane dömdes ifjol i tingsrätten till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte. Men enligt hans försvarsadvokat Kaarle Gummerus uppfylldes inte kriterierna för ett terrordåd.

Det här ska nu hovrätten ta ställning till.

Bouanane hade getts en möjlighet att följa med förhandlingarna på fredagen via videolänk från fängelset men han tackade nej.

Frågan om två separata rättegångar avgörs senare

Hovrätten tog på fredagen också ställning till förslaget att ordna två separata rättegångar.

Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus vill att Hassan Zubiers krav på ersättning för förlorad inkomst ska behandlas under en separat rättegång. Zubier skadades allvarligt i samband med knivattacken på Salutorget i Åbo den 18 augusti 2017.

Bouanane dömdes i tingsrätten till att betala en ersättning för förlorad inkomst åt Zubier på kring 1000 euro i månaden tills Zubier fyller 65 år.

Senare erkände Zubier att han ansökt om ersättning för förlorad inkomst med förfalskade dokument. I hovrätten presenterar Zubier en lägre ersättning, men Bouanane har besvärat sig över den.

Enligt Gummerus borde en skild rättegång ordnas för ersättningen av förlorad inkomst eftersom polisen har inlett en utredning gällande den insamling som grundades för att hjälpa Zubier.

Ari Huhtamäki, rättsbiträde för Hassan Zubier, motsätter sig två separata rättegångar. Enligt honom har den pågående polisutredningen inget att göra med ersättningen för inkomstförlusten.

Därför finns det inte behov av att vänta på att utredningen är klar. Han ifrågasätter att en andra rättegång skulle vara nödvändig.

Hovrätten ska nu fundera på saken och tar nästa vecka ställning till förslaget om en skild rättegång blir aktuell.

Diskussion om artikeln