Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya Kvarkenfärjan ska byggas i Raumo - leverans våren 2021

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 17:18.
Nya kvarkenfärjan.
Bildtext Så ska den nya Kvarkenfärjan se ut.
Bild: Rauma Marine

Nu är det klart, det blir Rauma Marine Constructions (RMC) som får bygga den nya Kvarkenfärjan. Styrelsen för Kvarken Link fattade under fredagen beslut om att ingå intentionsavtal med Raumovarvet.

Beslutet baserar sig på den offentliga EU-upphandlingen som inleddes den 2 juni ifjol.

Styrelseordförande för Kvarken Link och samtidigt Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är mycket nöjd att ha kommit så här långt.

- Jag vill uttrycka min tillfredsställelse och framföra ett varmt tack till alla de som i olika roller fört projektet framåt. Från styrelsens sida vill vi meddela ett stort tack till alla som medverkat för att få fram en lösning till gagn för de framtida relationerna mellan Österbotten och Västerbotten och för vårt näringsliv, säger Häyry i ett pressmeddelande.

Sysselsätter flera hundra personer

För varvet Rauma Marine Constructions är det här det tredje intentionsavtalet på kort tid. Kontraktssumman för den nya färjan mellan Vasa och Umeå är cirka 120 miljoner euro.

Beställningens sysselsättande effekt beräknas till ungefär 800 årsverken. Det egentliga skeppsbyggnadskontraktet ska skrivas i början av det här året och genast efter det inleds
planerings- och konstruktionsarbetet.

- En av RMC:s satsningsområden är bil- och passagerarfärjor och vi är därför mycket glada och stolta att vi lyckats visa vår kompetens inom just det området, säger vd Jyrki Heinimaa i ett pressmeddelande.

Raumovarvet
Bildtext RMC:s varv i Raumo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Vi är även tacksamma för det förtroende kunden visat då de valt RMC att genomföra projektet och bygga en bilfärja för mycket krävande förhållanden.

Större än nuvarande färja

Storleken blir likartad som Wasa Express, men den nya färjan blir mer ändamålsenlig eftersom den designas för de specialbehov som Kvarkentrafiken har.

Sett till längden och bredden blir den nya färjan lite större än den som i dag trafikerar mellan Vasa och Umeå. Den största skillnaden blir bildäcket som växer från dagens 915 lastmeter till 1 500 lastmeter.

Färjan ska kunna ta 800 passagerare och kommer att drivas av ett hybridsystem som består av en kombination av så kallade dual fuel maskiner, vilket i praktiken innebär flytande natur- eller biogas eller marindiesel, samt batteridrift.

"Österbottnisk aktivitet gynnar hela landet"

Färjan kommer att kosta cirka 120 miljoner euro.

- För det får vi ett utmärkt fartyg. Det finns all orsak att vara nöjd, både över utökad fraktkapacitet men också de intressanta driftslösningarna, säger Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och styrelsemedlem i Kvarken Link.

Beställningen skulle ursprungligen kungöras redan i december men det drog ut på tiden.

- Det här är en stor upphandling med komplicerad juridik. Det tar sin tid, säger Jan Finne, koncernchef på Vasa stad.

Personer runt konferensbord.
Bildtext Fr.v: Jan Finne, koncernchef Vasa stad, Christer Schoug, teknisk konsult, Perttu Liukkonen, skeppsbyggnadsingenjör, Peter Ståhlberg, vd Wasaline, Tomas Häyry, stadsdirektör Vasa, Joakim Strand (sfp) och Susanna Koski (saml).
Bild: Kvarken Link

Strand är också mycket nöjd att det är just Raumovarvet som får beställningen.

- Det visar att den aktivitet som vi har i Österbotten också gynnar resten av landet, säger Strand.

Fartyget ska levereras senast den sista april 2021.

Diskussion om artikeln