Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför dimper lilla Finlands president ner i Kina mitt i stormakternas armbrytning? ”Tar inte upp obehagliga frågor som mänskliga rättigheter”

Från 2019
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Sauli Niinistö kättelevät
Bildtext Kinas president Xi Jinping på statsbesök i Finland 2017
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

President Sauli Niinistö inleder idag, måndag, ett två dagar långt statsbesök till Kina. Under statsbesöket träffar han bland annat Kinas president Xi Jinping. Presidenternas möte äger rum i skuggan av ett ansträngt läge stormakterna emellan.

Det spändare internationella läget mellan stormakterna beror på att USA och Kina befinner sig på handelspolitisk kollisionskurs.

President Donald Trump anser att Kinas ekonomiska politik i form av stark statlig inblandning i ekonomin och cyberspionage drabbar USA. Kina däremot anklagar USA för att sätta käppar i hjulet för den globala ekonomin genom höga tariffer på bland annat stål och aluminium.

Eftersom den globala ekonomin så starkt påverkas av hur handeln mellan USA och Kina fungerar och på grund av redan förekommande spänningar i Sydkinesiska havet, är de två staternas relationerna av avgörande betydelse för hela det internationella samfundet.

Det är här Sauli Niinistö, som profilerat sig som en pragmatiker med förmåga att komma bra överens med samtliga stormaktsledare, kan tänkas komma in i bilden.

Vi har inte någon större betydelse säkerhetspolitiskt eller ekonomiskt

― Professor Matti Nojonen

Professor Matti Nojonen vid Lapplands universitet säger att Finland inte är en betydande partner för Kina, men att det kan hända att Niinistö agerar som internationell budbärare på mötet.

- Vi har inte någon större betydelse säkerhetspolitiskt eller ekonomiskt sett för Kina om vi jämför med andra, större länder. Men vi har ju oproblematiska relationer med Kina och det är bra så klart. Vi vet inte, men möten mellan Niinistö och Trump har ägt rum, så kanske är det något som Niinistö ska meddela till Xi Jinping. Det tror jag inte, men det är det enda som jag kan komma på att skulle kunna vara av större politisk betydelse, säger Nojonen

Försiktigt Finland

Professor Nojonen tycker att Finlands relation till Kina främst präglas av kontinuitet. Niinistö har, likt sin företrädare Tarja Halonen, hållit fast vid en försiktig linje vad kommer till att öppet ta ställning till Kinas interna angelägenheter. På den punkten skiljer sig Finland från till exempel Sverige eller Tyskland.

Förra veckan krävde Tysklands inflytelserika businesslobby BDI en betydligt striktare politik i förhållande till Kina eftersom de anser att Tysklands öppna ekonomiska modell lider i konkurrensen med Kinas statsstyrda ekonomi.

- Vi har ingen tradition som i Sverige eller Tyskland att före eller efter besök ta upp obehagliga frågor som mänskliga rättigheter i media. Sett ur Pekings synvinkel är vi oproblematiska, säger Nojonen.

Orsaken till att Finlands utrikespolitiska ledning valt att tona ner frågor som mänskliga rättigheter åtminstone i sina uttalanden i media är att man vill undvika negativa ekonomiska konsekvenser.

- Om man tar upp sådana frågor starkt med Kina så kommer det antagligen på något sätt att ha negativ inverkan på våra relationer. Det har vi sett med Sverige, Norge och Danmark. Finland betonar i stället att man diskuterar bakom kulisserna. Det är ju självklart ett val man gör och från en ekonomisk synvinkel sett är det vettigt, men ur en politisk och moralisk synvinkel kunde man förstås diskutera det, säger Nojonen.

Europeisk linje "omöjlig"

Nojonen tror inte heller att någon gemensam europeisk linje i fråga om Kina kommer att utkristalliseras eftersom alla europeiska stater i den politiska realismens anda konkurrerar sinsemellan om att komma in på Kinas marknad.

- Det är omöjligt. Det är självständiga stater som agerar självständigt i förhållande till Kina. Våra politiska ledare måste ju hjälpa våra egna företag och framhäva det egna nationella intresset. Om man hjälper hela Europa, så kan det hända att man själv förlorar på det, säger Nojonen.

I president Niinistös följe i Peking ingår bland andra utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho samt ordföranden för Finlands och Kinas kommitté för innovativ affärsverksamhet Risto Siilasmaa.

Diskussion om artikeln