Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Akta dig för att ta för många selfies – du kan bli en narcissist

Från 2019
Uppdaterad 13.01.2019 20:47.
Konstnären Camilla Edström Ödemark
Bildtext Camilla Edström Ödemark
Bild: Yle / Peter Lüttge

Kan det vara skadligt att ta selfies? Javisst, säger den unga åländska konstnären Camilla Edström Ödemark. Och hon visar det också med sin konst.

Ta till exempel hennes selfiepinnar gjutna i mjuk hudfärgad silikon. På första anblicken ser de ut som piskor som ligger på marken.

Både piskor och selfiepinnar är våra förlängda armar. Med piskan sårar vi först och främst andra, men vi kan också piska oss själva.

Någonting som görs världen över i rituellt syfte. Flagellanter, gisslare, kallas de som gör det.

Camilla Edström Ödemark: Oars (2018)
Bildtext Camilla Edström Ödemark: Oars (2018)
Bild: Yle / Peter Lüttge

Farliga selfiepinnar

Även selfiepinnar kan vara ett gissel för oss själva. Vi piskar och pinar oss för att skapa en så bra bild som möjligt, av oss själva. Det måste inte vara en realistisk bild. Det måste vara en bra bild.

Det här kan vara farligt. Helt konkret, eftersom dödliga olyckor händer rätt så ofta medan folk försöker ta en selfie, men också inuti oss kan det hända farliga ting.

Vi kan bli beroende av att hela tiden fånga momentet vi befinner oss i genom att ta en selfie. Och vi kan bli narcissister. Någonting som Camilla vill varna oss för med sin konst.

– Narcissusmyten är nånting som vi hela tiden berättar i och med sociala medier och den där narcissismen som finns där. På en personlig nivå, men på en global nivå också, genom det kulturnarcissistiska och etnonarcissistiska förhållningssättet som västerlandet har gentemot länder utanför.

Hur känner du igen en narcissist?

Algoritmer hjälper till

Men det är inte bara vi själva som skapar den här myten åt oss, menar Camilla. Vi får hjälp av algoritmer, aktörer som opererar bakom kulisserna långt inne i vår nätuppkopplade vardag.

De kategoriserar oss och filtrerar fram en verklighet som de antar att vi vill interagera med, säger hon.

– Samtidigt skapar algoritmerna en rundgång i sociala medier, en ekokammare som bekräftar individens världsuppfattning och orsakar vanföreställningar och självcentrering.

Det här visar hon tydligt i sitt verk Skin Circuits, där olika oigenkännliga kroppsdelar försöker kommunicera med varandra till videobilden av en orm som försöker ömsa skinn, men har fastnat.

Camilla Edström Ödemark: Skin Circuits (2018)
Bildtext Camilla Edström Ödemark: Skin Circuits. (2018)
Bild: Yle / Peter Lüttge

Genom att vi tar selfies begränsar vi oss själva. Vi reducerar oss till en (av)bild av oss som är overklig och arrangerad.

Vi sätter gränser för oss: hur vi måste se ut, le, puta med läpparna, himla med ögonen o.s.v.

Ve den vars själ sin egen gudom känner
och idealets verklighet begär!
För honom jorden inga rosor bär

Erik Johan Stagnelius (1793-1823): Narcissus

Också världen vi befinner oss i är arrangerad. Bakgrunden är noga utvald och tillrättalagd. Det är det vi gör själva. Inte så mycket därför att vi tycker om oss, utan mera därför att vi vill att andra tycker om oss.

Algoritmerna hjälper sedan till att stänga ut resten av världen som inte ser ut som vi eller finns i samma miljöer som vi.

Så småningom ser alla människor du umgås med på sociala medier ut som du. Och är som du. Och finns där du är.

Same, same – but same

För Camillas del betyder det här vita, västerländska människor i vita, västerländska miljöer. Människor med samma bakgrund, samma horisont, samma ideal och samma utseende. Ett gäng privilegierade i sin filterbubbla.

– Utställningen handlar om var gränserna är. Hur gränserna konstrueras i den här cirkeln, för att utestänga det som är bortom oss själva, och hur det i sig är nånting som utgör vår identitet.

Camilla Edström Ödemark: Skin Circuits (2018)
Bildtext Camilla Edström Ödemark: Skin Circuits (2018)
Bild: Yle / Peter Lüttge

Vi befinner oss med andra ord i en circulus vitiosus, en ond cirkel, utan att vi är riktigt medveten om det. Där sitter vi, mitt i den, en bunt av (blivande) narcissister som bekräftar varandra.

Hos Camilla Edström Ödemark har det här varit en känsla hon haft och som hon, som konstnär, kan ge uttryck för. Men det bekräftas också genom nyaste forskning.

Narcissismen hägrar

En studie som gjordes på universitetet i Toronto 2016 visar till exempel att personer som tar många selfies överskattar sig själva väsentligt och uppfattades av andra som betydligt mera narcissistiska.

– De som ofta tar selfies tyckte att de såg snyggare ut på sina selfies än på de foton andra människor tog av dem, heter det i studien.

Camilla Edström Ödemark: Algorithm (2018)
Bildtext Camilla Edström Ödemark: Algorithm. (2018)
Bild: Yle / Peter Lüttge

En annan studie av universiteten i Swansea och Milano, som offentliggjordes så sent som oktober 2018 i The Open Psychology Journal, kommer fram till att 20 procent av de som använder social media på ett excessivt sätt finns i farozonen för att utveckla ett narcissistiskt beteende.

Det här gäller förresten bara för de som postar visuellt material. Du får alltså skriva hur mycket fint om dig själv som du vill.

Camilla Edström Ödemark gick på sin magkänsla när hon började skapa konstverk som kretsar kring den ökande narcissismen och social media. Nu hinner vetenskapen ifatt hennes konst.

Camilla Edström Ödemark: Algorithm (2018)
Bildtext Camilla Edström Ödemark: Algorithm. (2018)
Bild: Yle / Peter Lüttge

Camilla Edström Ödemarks utställning Infinite Cycle/Nothing Beyond visas på galleri Sinne i Helsingfors fram till den 17 februari 2019.

Diskussion om artikeln