Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De ungas regering leds också av tre män i kostym - regeringsbildningen slutade i dramatik

Från 2019
Demarinuoret, kuva SDP
Bildtext Mikkel Näkkäläjärvi ville driva en ambitiös miljöpolitik.

De politiska ungdomsförbundens regeringsförhandlingar slutade i dramatik på fredagen. Ungdomarnas regering ville satsa på utbildning och en ambitiös miljöpolitik, men möttes av kritik.

Ännu på torsdagen såg allt ut som frid och fröjd. Regeringssonderaren, Mikkel Näkkäläjärvi från Socialdemokratisk ungdom, ville bilda en regering med Socialdemokraterna, Samlingspartiet, De gröna och Svenska folkpartiet.

På fredag morgon hade planerna ändrat. De gröna var till slut inte med i regeringen, som var en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet.

Motiveringen till beslutet var att man "ville trygga regeringens verksamhets- och förhandlingsförmåga".

Gröna häpna över motiveringarna

Amanda Pasanen från De grönas ungdomsförbund sade att partiet var missnöjt med de planerade nedskärningarna i vissa offentliga utgifter.

Vidare skars det enligt henne inte tillräckligt i företagsstöden, och satsningarna på utbildningen orsakade problem.

- Vi var inte ense om satsningarna på utbildningen. Sen efter att vi lämnat förhandlingarna hade satsningarna kommit till.

Vad säger du om könsbalansen i regeringen? Regeringsprogrammet presenterades av tre kostymklädda män.

- Jag skulle hoppas att det fanns fler kvinnor på de här ledande posterna.

Mikkel Näkkäläjärvi sade också att det är ett problem att det inte råder bättre balans i ledningen för ungdomsorganisationerna.

Magsura kommentarer och misstroende

Meningen med ungdomarnas regeringsförhandlingar var att de unga skulle lära sig inför framtiden och bidra till att det skapas en ny politisk kultur.

På fredagens slutevenemang satt folk i salen och kritiserade regeringens politik.

Till slut föreslog oppositionen misstroende för regeringen.

Den smått kaotiska avslutningen till trots vad de flesta ense om att övningen var bra. Nästan alla ungdomsförbund har till exempel lätt att komma överens om behovet för en mer ambitiös miljöpolitik.