Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tårögd Andy Murray tänker avsluta karriären – vill spela ännu i Wimbledon men smärtorna kan stoppa honom redan nästa vecka

Från 2019
Uppdaterad 11.01.2019 19:03.
Andy Murray i tårar.
Bildtext Andy Murrays besked har tagits emot med sorg i tennisvärlden.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Brittiska tennisstorheten Andy Murray har plågats av en höftskada redan länge och nu har han fått nog av smärtorna. Tre dagar före Australian Open avslöjade Murray att karriären snart är över.

En av 2000-talets stora brittiska idrottshjältar har snart spelat sin sista tennismatch. Andy Murrays höftskada sätter stopp för 31-åringens elitsatsning.

Den trefaldige grand slam-vinnaren, tvåfaldige OS-guldmedaljören och tidigare världsettan kallade till presskonferens i Melbourne där säsongens första grand slam-turnering Australian Open inleds nästa vecka.

Den upprörda Murray kunde inte hålla tillbaka tårarna och valde att kliva åt sidan genast i början av presskonferensen.

Då Murray återvände efter att ha samlat sig en stund berättade han om sitt tunga beslut.

– Jag känner mig inte bra. Jag har lidit av smärtor i redan 20 månader. Jag kan fortfarande spela men inte på den nivån jag vill. Men det handlar egentligen främst om smärtorna, jag klarar inte av dem längre, sade Murray.

– Jag vill inte fortsätta spela på det här viset mera. Jag har försökt fixa problemet på nästan alla tänkbara sätt men det har inte lyckats, berättade Murray som opererades i fjol.

Vill ta farväl i Wimbledon

På hösten 2016 klättrade Murray för första gången till toppen av världsrankingen. Han tillbringade 41 veckor som rankingetta men sedan ledde höftskadan till en dramatisk nedgång.

Förra säsongen kunde Murray spela i bara sex turneringar. Han gjorde sitt enda grand slam-framträdande i höstens US Open där han tog sig till den andra omgången.

Trots smärtorna tänker Murray försöka spela i Australian Open där han möter formstarka Roberto Bautista Agut i den första omgången. Spanjoren vann turneringen i Doha förra veckan efter att ha slagit bland annat världsettan Novak Djokovic.

Murray hoppas på att kunna ta farväl framför hemmapubliken i Wimbledon på sommaren, men han fruktar att slutet kan komma när som helst.

– Jag hoppas att jag kan kämpa fram till Wimbledon, det är där jag vill sätta punkt. Men jag är inte säker på om jag klarar av det, sade Murray.

“Fortsätt kämpa”

Direkt efter Murrays besked om att karriären snart är över hyllades han på Twitter av flera stora tennisprofiler varav många beklagade sig över att han inte kan lämna banorna på egna villkor.

Juan Martin del Potro som själv tampats med svåra skador under de senaste åren önskade att Murray ännu skulle orka kämpa vidare.

– Andy, snälla ge inte upp. Fortsätt kämpa. Jag förstår din smärta och din sorg. Jag hoppas du kan komma över detta. Du förtjänar att avsluta karriären på egna villkor. Vi älskar dig Andy, och vi vill se dig lycklig, skrev del Potro.

Tidigare världsettorna Andy Roddick och Kim Clijsters hörde också till de många som tog hatten av för Murray.

Aktiv feminist

Vid sidan av att vara en av 2000-talets främsta tennisspelare har Murray också blivit känd för att aktivt ta ställning i jämställdhetsfrågor.

– Det här är en enorm förlust för tennisen, också för WTA. Nuförtiden då många tycker att allt är jämställt så behöver man ännu män, framförallt framgångsrika män, som tar ställning för kvinnor, kommenterade damspelaren Andrea Petkovic.

Legendaren Billie Jean King tänkte likadant.

– Din röst för jämställdhet kommer att inspirera framtida generationer, skriver King som själv jobbat för jämställdhet inom tennisen sedan tidigt 70-tal.

Murray har också varit en kuriositet i och med att han haft en kvinna som sin tränare. Tidigare världsettan Amélie Mauresmo tränade honom 2014–2016.

Under en era som dominerats av Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic har Andy Murray vunnit Wimbledon två gånger och US Open en gång.

Murray firade också OS-guld i singel både i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. Han var också den drivande kraften i det brittiska laget som vann Davis Cup 2015.

Årets första grand slam-turnering Australien Open inleds på måndagen.

Andy Murrays emotionella presskonferens - Spela upp på Arenan