Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra nya misstänkta sexbrott i Uleåborg - alla offer yngre än 15 år

Från 2019
Två polisbilar på en gata i staden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I Uleåborg utreder polisen fyra nya misstänkta sexualbrott, där alla offer är flickor under 15 års ålder. Tre utländska män är gripna.

Polisen i Uleåborg meddelade på fredag eftermiddag att man inlett förundersökning av fyra nya misstänkta sexualbrott, som riktats mot flickor under 15 år gamla. De misstänkta brottsrubriceringarna är för närvarande våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn samt sexuellt utnyttjande av barn.

Brotten ska ha begåtts sommaren 2018.

Polisen har gripit tre män med utländsk bakgrund, som på sannolika skäl är misstänkta för dåden. Ytterligare en fjärde person är misstänkt, men polisen säger inte om han fortfarande är på fri fot eller om han redan gripits i samband med de tidigare brottsmisstankarna. Av de nu misstänkta uppges två vara i 20-årsåldern och två under 18 år.

De första av de många misstänkta sexualbrotten i Uleåborg blev kända i månadsskiftet november-december. Sedan dess har det i offentligheten och på sociala medier först en livlig diskussion om offren.

Polisen bekräftade idag att ett av de befarade offren dog under hösten. Inget brott misstänks i samband med dödsfallet. Eftersom det rör sig om utredande av dödsorsak, ger polisen ingen mer information i saken.

Utredningen fortsätter av såväl de tidigare som de nu rapporterade sexbrotten, uppger polisen i Uleåborg.

Tio sitter häktade

Sedan tidigare sitter tio män med utländsk bakgrund häktade för olika typer av sexualbrott, som ska ha begåtts i Uleåborg under förra året. Enligt polisen handlar det om en stor härva, där flera män misstänks ha förgripit sig på en och samma, ännu inte 15-åriga flicka. Därtill utreds fyra enskilda brott med utlänningar som misstänkta gärningsmän.

Alla de gripna nekar till anklagelserna, enligt polisen.

En av de misstänkta hann lämna Finland innan utredningen inleddes. Han efterlystes internationellt, och kunde i början av januari gripas av tysk polis i Saarbrücken. Han kommer sannolikt att förflyttas till Finland före slutet av januari, tror polisen.

Diskussion om artikeln