Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarna håller bra fart i spåret men hoppandet fungerar inte – “Långt ifrån förra säsongens form”

Från 2019
Eero Hirvonen hoppar.
Bildtext Det går snett i backen för Eero Hirvonen och de övriga finländarna.
Bild: imago/Sammy Minkoff/ All Over Press

Finländarna har inte lyckats i nordiska kombinationens världscup den här säsongen. Idag klättrade Eero Hirvonen till elfte plats tack vare bra skidfart men i backen fortsätter problemen.

Hirvonen var på 24:e plats efter backmomentet i Val di Fiemme och han inledde skidåkningen två och en halv minut efter täten. Hirvonen höll bra fart i spåret och åkte i mål som elva vilket är hans bästa placering den här säsongen.

Placeringarna i världscupen har den här vintern varit långt ifrån vad finländarna hoppats på och trenden har varit tydlig.

De blåvita åkarna klarar sig bra i skidspåret men i backen är det tungt. Om inte hoppandet förbättras så kommer man inte att tävla om pallplaceringar den här säsongen.

I Val di Fiemme var alla fyra finländare bland de elva snabbaste i spåret. Ilkka Herola var trea i skidfart, Hirvonen femma, Arttu Mäkiaho tia och Leevi Mutru elva.

Det här tröstar ändå inte så mycket då prestationerna i backen var svaga. Hirvonen var 24:a, Herola 35:a Mutru 38:a och Mäkiaho 39:a efter backen.

I skidspåret förbättrade samtliga finländare sin placering och i mål var Hirvonen elva, Herola 18:e, Mäkiaho 22:a och Mutru 24:a.

Expert kritisk

Yles expert i nordisk kombination, Eetu Vähäsyörinki, jämrar sig över läget i det finländska landslaget.

– Skidåkningen ser bra ut men ingen klättrar till täten om man måste hämta in två och en halv minut. Hoppandet är långt ifrån vad det var förra säsongen, säger Vähäsyörinki efter fredagens tävling.

– Självförtroendet saknas och det ser forcerat ut.

Vähäsyörinki tror att roten till problemen är den snöfattiga försäsongen.

– Tidigare har finländarna kunnat träna i lugn och ro inför säsongsstarten i Ruka men i år fanns det inte snö så förberedelserna led. Tävlingen i Ruka gick dåligt och killarna fick en negativ start och man har inte lyckats vända på trenden.

Vähäsyörinki tycker att finländarna borde hålla i alla fall en liten paus från världscupen för att träna inför VM i Seefeld.

– Nu borde man fokusera på backhoppningen och göra vad man före VM.

Diskussion om artikeln