Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gasexplosion i centrala Paris – minst tre döda

Från 2019
Uppdaterad 12.01.2019 16:39.
Brandmän bär bort en skadad person efter lördagens explosion i centrala Paris.
Bildtext Brandmän bär bort en skadad person efter lördagens explosion i centrala Paris.
Bild: AFP / Lehtikuva

En kraftig explosion inträffade i centrala Paris på lördag morgon. Många skadades och på lördag eftermiddag uppgav åklagarämbetet i Paris att två brandmän dött av sina skador. Senare uppgavs också en spansk kvinna ha dött.

Den kraftiga explosionen inträffade i det nionde arrondissementet i centrala Paris. Närmare bestämt i ett bageri i hörnet av Saint-Cecile och Rue de Trevise.

I sociala medier spreds genast bilder som uppgavs vara tagna på plats och de visade stor materiell förstörelse, med delvis raserade husfasader, krossade fönster och utbrända bilvrak.

Vid middagstid uppgav räddningstjänsten att tolv personer skadades allvarligt i explosionen, bland dem tre brandmän. Över 20 andra skadades lindrigare.

Vid 14-tiden finsk tid uppgav Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner att fyra av de allvarligast skadade hade dött.

Strax därefter skrev åklagarämbetet i Paris ner den siffran. Enligt åklagarämbetet hade två brandmän dött av sina skador. Tio människor är mycket allvarligt skadade och 27 har ådragit sig lindrigare skador.

Senare på eftermiddagen uppgav det spanska utrikesministeriet att också en spansk kvinna hade dött av sina skador.

Gasläcka på ett bageri

Explosionen inträffade vid niotiden på morgonen lokal tid. Polisen misstänkte genast att explosionen orsakades av en gasläcka på det aktuella bageriet.

Enligt åklagaren Remy Heitz fanns några brandmän på plats redan då explosionen inträffade. De ska ha tillkallats till bageriet på grund av den misstänkta gasläckan.

Kvarteret i fråga ligger i närheten av varuhuset Galeries Lafayette som är populärt också bland turister.

Den här lördagen väntas åter igen stora protester i Paris och på andra håll i Frankrike, sammankallade av de så kallade Gula västarna. Säkerhetspådraget inför protesterna är stort.

Källor: AFP, Reuters, AP, Le Monde

Diskussion om artikeln