Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Mykkänen vill att beviljade medborgarskap ska kunna fråntas: "Man kan inte komma till Finland för att söka skydd och sedan skapa otrygghet själv"

Från 2019
Uppdaterad 12.01.2019 12:00.
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml)
Bildtext Inrikesminister Kai Mykkänen.

Inrikesminister Kai Mykkänen föreslår att beviljat medborgarskap ska kunna fråntas personer som gör sig skyldiga till grova brott. Uttalandet är en reaktion på misstankarna om sexuellt utnyttjande av minderåriga i Uleåborg.

I går på fredagen uppdagades fyra nya fall där under femtonåriga flickor misstänks ha utnyttjats sexuellt av män med utländsk bakgrund. Dåden ska ha ägt rum sommaren 2018.

Mykkänen vill också att de som får permanent uppehållstillstånd måste förbinda sig till ”finländska värderingar”.

- Man kan inte komma till Finland för att söka skydd och sedan skapa otrygghet själv, säger Mykkänen.

Vidare tycker inrikesministern att det borde gå att sålla asylsökanden i ett tidigare skede. Därför anser han att uppsamlingscentraler borde skapas vid EU:s yttre gränser.

Centralerna skulle upprätthållas inom EU:s gränser, i de länder som mottar flertalet flyktingar. Hittills har EU-ledare inte kunnat komma överens om var sådana center skulle placeras.

- Det skulle vara till EU:s yttre gränsländers egen fördel, säger Mykkänen.

Personer med utländskt utseende har också uppgett att de känt sig otrygga på Uleåborgs gator efter att det uppdagades att samtliga 15 misstänkta för sexuellt utnyttjande hade utländsk bakgrund.

- Att ta lagen i egna händer är inte lösningen. Tvärtom. Om vi försätter barn och unga i den situationen att de upplever utanförskap på grund av sin hudfärg så skjuter vi oss själva i foten, säger Mykkänen.

Mykkänen intervjuades i dag i Yles program Morgonettan.

Diskussion om artikeln