Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aalto enda finländare på poäng i backen, duon Herola-Mäkiaho åttonde i kombinerat – chefstränare Kukkonen säger att tävlingspaus är aktuell: "Enda alternativet"

Från 2019
Antti Aalto hoppar i Engelberg.
Bildtext Antti Aalto hoppade stabilt igen men kunde inte utmana topphopparna.
Bild: imago/Geisser/ All Over Press

Antti Aalto tog sig som enda finländare in på världscuppoäng i backtävlingen i Val di Fiemme. Aalto slutade 23:e i en tävling som vanns av överlägsne japanen Ryoyu Kobayashi. Finländarna fortsätter dessutom att ha det svårt med hoppningen i kombinerat.

Världscuptävlingen i backhoppning i italienska Val di Fiemme följde ett väntat mönster, sett till resultaten över de senaste tävlingarna.

Antti Aalto tog sig som enda finländare in på poäng med sin 23:e plats medan såväl Andreas Alamommo (43:e) och Eetu Nousiainen (50:e) blev utanför den andra hoppomgången.

Aalto hoppade stabilt, men kunde inte utmana topphopparna om tätplaceringarna. Efter första omgången låg Aalto 20:e, men han rasade ner med tre pinnhål under den andra hoppomgången.

Aaltos hopp mätte 116,5 respektive 124,5 meter, så längdmässigt bättrade han på rejält i den andra omgången.

Tävlingen vanns av det japanska stjärnskottet Ryoyu Kobayashi, som tog en överlägsen seger med hela 26,5 poäng ner till tvåan Dawid Kubacki. Trea blev Kamil Stoch.

Finland åttonde i lagsprinten i kombinerat

Idag tävlades det även i nordisk kombination i Val di Fiemme då lagsprint stod på agendan.

Finland ställde upp med Ilkka Herola och Arttu Mäkiaho. Duon låg på elfte plats efter backmomentet, men reste sig under skidmomentet och kom i mål på en åttonde plats.

Eero Hirvonen och Ilkka Herola i VM i Lahtis.
Bildtext Eero Hirvonen och Ilkka Herola har inte fått backhoppningen att stämma i år.
Bild: All Over Press

Fortfarande spökar hoppningen för finländarna, och chefstränare Peter Kukkonen menar att man nu måste göra något radikalt för att få fart på hoppningen till VM i Seefeld i februari.

– Det är en bra fråga varför ingenting hände under julpausen. Vi har försökt fundera tillbaka på sommaren och hösten. Säkert har några fel inträffat där. Om det här skulle vara någon psykisk låsning eller tekniskt problem som man lätt skulle komma att tänka på skulle det redan vara löst, säger Kukkonen till Yle.

– Tävlingspaus är nog enda alternativet, anser Kukkonen.

Norges förstalag bestående av Jan Schmid och Jörgen Graabak vann före det tyska första-, respektive andralaget.

Julia Kykkänen knappt utanför topp-20

Även damerna tävlade i backhoppning idag. Tävlingen, som avgjordes i japanska Sapporo, fick en österriskisk segrarinna då Daniela Iraschko-Stolz vann före tyskan Juliane Seyfarth och norskan Maren Lundby.

Finlands Julia Kykkänen hoppade in på 21:a plats med två hopp på 96,5 meter.

Diskussion om artikeln