Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sexualbrott mot barn nu också i Helsingfors – regeringen samlas för att diskutera händelserna i Uleåborg och Helsingfors

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2019 09:01.
Polisbil.

Vid en polisoperation i östra Helsingfors i natt greps tre personer av utländsk härkomst. De misstänks för grov våldtäkt och för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt Helsingforspolisen har de misstänkta brotten ägt rum under de senaste två månaderna.

Helsingforspolisens kommunikationschef Juha Hakola uppger att polisen fick kännedom om de misstänkta brotten på lördagen och att det ledde till omedelbara åtgärder. Som ett resultat greps de tre männen.

I nuläget handlar det enligt polisens uppgifter om ett offer i det här fallet.

Helsingforspolisen utreder som bäst också ett annat fall där ett barn misstänks ha utsatts för sexuell brottslighet. Tingsrätten har redan häktat en 20-årig man misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Helsingforspolisen har inte för tillfället uppgifter som tyder på att fallet i östra Helsingfors skulle ha kopplingar till härvan i Uleåborg.

I fredags meddelade polisen i Uleåborg om fyra nya misstänkta sexualbrott, där alla offer är flickor under 15 års ålder. Tre utländska män i 18-20 årsåldern är gripna.

De första av de många misstänkta sexualbrotten i Uleåborg blev kända i månadsskiftet november-december.

Helsingforspolisens Juha Hakola betonar hur viktigt det är att föräldrar diskuterar med sina barn om sociala medier och vad de kan bära med sig, och direkt tar kontakt med polisen om man misstänker att barnet råkat ut för någonting på nätet.

Regeringen samlas för att diskutera brottsmisstankarna i Uleåborg och Helsingfors

På lördag meddelade statsminister Juha Sipilä att regeringen inte kommer att samlas i och med fallen i Uleåborg.

En dag senare, på söndag meddelade Sipilä ändå på Twitter att regeringen trots allt kommer att samlas för att diskutera händelserna i Uleåborg och Helsingfors.

Regeringen kommer att träffas nästa vecka både på tisdag och på fredag, meddelar Sipilä på Twitter.