Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Norsk polis återupptar sökandet efter de omkomna skidturisterna under söndagen

Från 2019
Uppdaterad 13.01.2019 14:44.
Helikopter på plats för att delta i sökandet efter alpinister i Nordnorge.
Bildtext Bild från sökoperationen fredagen den 4 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under söndagen fortsätter polisen i Troms sökoperationen på Blåbærfjellet i Tamokdalen för att lokalisera de österbottningar och den svenska kvinna som omkom i en lavin den 2 januari.

På grund av väderförhållandena har man inte kunnat genomföra efterspaningar på fjället sedan i onsdags. Polisdistriktet i Troms meddelar på Twitter att man fortsätter insatserna på söndagen.

Arbetet utförs i tre faser

Den första fasen går ut på att lokalisera och positionera personerna så exakt som möjligt i lavinområdet. Genom att avgränsa sökområdet bidrar man till att själva grävarbetet kan göras så snabbt och tryggt som möjligt.

Arbetet med att lokalisera de omkomna görs från helikopter, med Recco-sökare och snöradar.

Det är speciellt positionen för de två omkomna som polisen lyckades positionera den 4 januari som man hoppas kunna precisera.

- Nu vet vi med ungefär tio till 15 meters noggrannhet var de ligger, säger Morten Petterson på polisen i Troms.

Den andra fasen i räddningsarbetet går ut på att säkra lavinområdet. Man försöker förebygga nya laviner under utgrävningsarbetet så att räddningspersonalen som ska sättas in i lavinområdet kan arbeta tryggt.

Den tredje och sista fasen i arbetet är att få ut de omkomna ur snömassorna. Grävandet utförs för hand och det här är den mest riskfyllda delen av operationen.

Säkerheten prioriteras

Polisen kommer att göra en säkerhetsutvärdering av läget kontinuerligt under arbetets gång. Manskapet sätts in i lavinområdet med helikopter och måste också kunna hämtas därifrån med helikopter.

Tidpunkten för insatsen är helt beroende av vädret och lavinförhållandena och det går därför inte att ange någon tidpunkt för de olika faserna i arbetet, meddelar polisen.

Har resurser att jobba dag och natt

Polisen räknade på fredagen med att man inte kommer att kunna börja gräva efter de omkomna förrän på måndag eftermiddag.

- Om förutsättningarna är bra behöver vi mellan en och två dagar för det sista skedet av operationen, säger Petterson.

Polisen har hjälp av frivilliga och har tillgång till försvarets helikopter, vilket gör att man kan jobba dygnet runt.

Sällskapet med de tre österbottningarna och den svenska kvinnan försvann på Blåbærfjellet i Tamokdalen den 2 januari.

Lavinolyckan i Nordnorge 2019