Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Humorgruppen KAJ:s musikal Gambämark blev en succé med över 23 000 sålda biljetter – "vemodigt att det är över"

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2019 00:28.
Susanne Marins, Jonas Bergqvist, Jakob Norrgård, Kevin Holmström och Axel Åhman
Bildtext För omväxlings skull får Gambämarkgänget pröva på att sitta på åskådarplats. Från vänster: Susanne Marins, Jonas Bergqvist, Jakob Norrgård, Kevin Holmström och Axel Åhman.
Bild: Yle/Roger Källman

På lördagen spelades den sista föreställningen av humorgruppen KAJ:s musikal Gambämark på Wasa Teater. Musikalen har spelats för så gott som fulla salonger hela hösten. Det har varit grymt roligt, säger killarna i KAJ.

På lördagskvällen var det sista gången teaterpubliken i Vasa fick stifta bekantskap med invånarna i det lilla samhället Gambämark.

Totalt blev det 72 föreställningar och 23 577 sålda biljetter. Det innebär en beläggningsgrad på närmare 99 procent.

- Gambämark är den tredje mest sedda produktionen i Wasa Teaters historia, efter Colorado Avenue och Sound of Music, berättar försäljningschef Simon Ventus.

För medlemmarna i humorgruppen KAJ har det varit en intensiv men härlig höst på teaterscenen.

- Nog känns det vemodigt att det är slut. I början var det väldigt fokuserat på premiären, att allt måste vara färdigt till premiären. Men föreställningen har levt och blivit bättre och bättre hela tiden, säger Jakob Norrgård.

Gambämark
Bild: Wasa teater/Linus Lindholm

Kevin Holmström instämmer.

- Det är ju en fördel att själv vara manusförfattare så att man själv kan skriva in lite nya skämt där det passar. Då har man alltid något nytt att se fram emot. Det håller en på tårna. Man blir aldrig färdig med föreställningen utan vi har slipat in i det sista.

Vad kommer ni att sakna mest?

- När man är riktigt igång, i mitten av föreställningen och inte hinner fundera på något annat. Man märker vilket tempo det är i föreställningen, man känner det med hela kroppen. Känslan av att man ger sitt allt i stunden för att göra bästa möjliga show, säger Axel Åhman.

"De får gärna skriva fler pjäser"

Också för Wasa Teaters skådespelare Jonas Bergvist och Susanne Marins har Gambämark varit en positiv erfarenhet.

- Det har varit fantastiskt att få arbeta med KAJ. De får gärna skriva fler pjäser. Jag är gärna med, säger Jonas Bergqvist.

Susanne Marins säger att hon varit förundrad över hur bra alla har orkat med föreställningarna fast man spelat så mycket och så intensivt.

- På något vis är showen så väl uppbyggd och shownumren så roliga, om och om igen. Det gör att man kommer igång fast man kanske har en lite sämre dag.

För mig som jobbat många år på teater har det gett en ny kick att få jobba med det här gänget.

― Susanne Marins

Publiken har också varit med på ett fantastiskt sätt, säger Marins.

- Många dagar när vi har varit trötta har publikens iver gjort att vi fått den extra energin och velat ge allt. Det har varit ett jättefint gäng och vi har haft roligt tillsammans.

Susanne Marins säger att hela gänget har haft en hög arbetsmoral.

- Killarna i KAJ nöjer sig inte utan de vill alltid lite mer. Det peppar ju oss också. För mig som jobbat många år på teater har det gett en ny kick att få jobba med det här gänget.

Från Gambämark till Lasse-Majas detektivbyrå

Killarna i KAJ hinner nu vila upp sig i ett par veckor efter Gambämark. Sedan är det nya tag med nya projekt.

- Vi har det lite lugnare under våren och samlar krafterna för att komma på nya idéer, säger Axel Åhman.

För Susanne Marins och Jonas Bergqvist blir det däremot inte mycket vila. Den första mars är det nämligen premiär för Lasse-Majas detektivbyrå, Wasa Teaters nya familjesatsning som spelas på Smedsby uf.

Skådespelarna tycker att det egentligen är ganska bra att genast få ta itu med nästa projekt.

- Det är bra att vi har börjat med Lasse-Maja, annars skulle det bli ett stort tomrum efter Gambämark, säger Susanne Marins.

Musikalen Gambämark blev en succé - Spela upp på Arenan