Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hoppingivande av Herola i kombinerat – steg in i topp-10 efter kanondag i skidspåret: "Allt görs för att hoppandet ska fungera i Seefeld"

Från 2019
Uppdaterad 13.01.2019 18:38.
Ilkka Herola.
Bildtext Ilkka Herola hade en kanondag i skidspåret och kom i mål på sjundeplats.
Bild: EPA

Ilkka Herola gjorde en fin insats i nordisk kombination idag. Från att ha varit 23:e man efter backmomentet gjorde finländaren en stark upphämtning i skidspåret. Resultatet blev en fin sjundeplats. För de övriga finländarna gick tävlingen på tok redan under backmomentet.

Finländarna hade, precis som så många gånger tidigare denna säsong, satt sig själva i en tuff situation efter backmomentet i nordisk kombination.

Ilkka Herola hade det bästa utgångsläget. Med sitt hopp på 115,5 meter placerade han sig på 23:e plats i HS135-backen, en minut och 50 sekunder bakom ledande Franz-Josef Rehrl, som alltså startade först i skidmomentet.

Leevi Mutru (+ 3.06) var 38:e och Hirvonen 47:e (+ 4.02) efter backmomentet. Ingendera av dessa kunde således utmana om några topplaceringar.

Finlands fjärde representant Arttu Mäkiaho diskades på grund av regelvidrig hoppdräkt.

Säsongens bästa insats av Herola

Således var det endast Herola som hade realistiska möjligheter att kämpa upp sig närmare en tätplacering i skidspåret. Och visst gick det undan i spåret, men utgångsläget var för knepigt för att han skulle ha kunnat utmana om en pallplacering.

Han gjorde ändå en fantastiskt fin skidtävling då han steg från 23:e plats vid start till sjua i mål. Det var Herolas bästa tävling för säsongen.

– Det hänger inte på skidåkningen. Nu räckte ett okej hopp till en helt bra placering. Det här är helt beroende av hoppandet. Allt görs för att hoppandet ska fungera i Seefeld, säger Herola till Yle.

Leevi Mutru steg sex placeringar och kom i mål på en 32:a plats. Eero Hirvonen kom aldrig till start i skidmomentet.

Det blev tysk dubbelseger då Vinzenz Geiger tog sin första seger i världscupen. Geiger stod under loppets slutskede för ett mäktigt ryck som landsmannen Johannes Rydzek inte kunde svara på.

Japanen Akitoa Watabe var trea.

Resultat, kombinerat:

1. Vinzenz Geiger (GER) 26:34.0
2. Johannes Rydzek (GER) + 7.6
3. Akito Watabe (JAP) + 40.6
4. Franz-Josef Rehrl (AUT) + 47.4
5. Eric Frenzel (GER) + 1:18.2
----------------------------------------
7. Ilkka Herola (FIN) + 1:24.2
32. Leevi Mutru (FIN) + 4:08.1

Eero Hirvonen (FIN) DNS
Arttu Mäkiaho (FIN) DQ

Diskussion om artikeln