Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Agget mot Sverigedemokraterna verkar avgöra regeringsfrågan - men det osar inom Vänsterpartiet och de har ännu chans att stoppa Stefan Löfven

Från 2019
Uppdaterad 13.01.2019 18:22.
En bild på Annie lööf och jan björklund. På bilden finns en stämpel där det står "Analys Linda Söderlund"
Bildtext Annie Lööf och Jan Björklund.
Bild: EPA / Stina Stjernkvist / Yle

För Centern och Liberalerna är det viktigare att Sverigedemokraterna inte får någon makt än att nästa regering blir borgerlig. Men i Vänsterpartiet känner sig folk kränkta över den tilltänkta regeringens politik och hotar att rösta nej på onsdag - då kan det bli extraval, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Under veckoslutet andades många ut av lättnad över att Sverige äntligen verkar få en ny regering. Efter fyra månaders låsningar och hopande och roende meddelade Centerpartiet och Liberalerna att de ställer sig bakom en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med Stefan Löfven (S) som statsminister.

Vänsterpartisterna känner sig sårade och svikna av sin tidigare bundsförvant Stefan Löfven

Det som slutligen avgjorde mittenpartiernas beslut var rädslan över att Sverigedemokraterna skulle få makt över regeringen. Om Centern och Liberalerna istället hade valt att stödja sin egen statsministerkandidat Ulf Kristerssons (M) regering, så skulle den regeringen i alla omröstningar ha varit beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Centerns Annie Lööf sa i fredags att alternativet att stödja Stefan Löfven inte är det bästa, men det bästa möjliga. Samtidigt poängterade hon att överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna garanterar att varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet får någon makt.

Vänsterpartiet förödmjukade över “anti-V-klausul”

Men för att Stefan Löfven ska klara omröstningen i riksdagen på onsdag krävs det att Vänsterpartiet ger sitt godkännande och röstar antingen gult eller grönt. Och det är inte alls självklart att det blir så.

Under veckoslutet började vänsterpartister samla en namnlista för att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Folk är förbannade och känner sig förödmjukade.

Å ena sidan kan det vara lockande att rösta nej och visa att Löfven gick för långt

Det handlar dels om själva sakpolitiken i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Vänsterpartiet anser att Löfven har gått för långt högerut och kompromissat för mycket med frågor som arbetsrätten och sänkta skatter.

Men det handlar också om den särskilda skrivningen om att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen. Vänsterpartisterna känner sig sårade och svikna av sin tidigare bundsförvant Stefan Löfven.

Vänsterpartiet kan få skulden för både extraval och högerregering

Senast under måndag förmiddag väntas besked om hur Vänsterpartiet tänker rösta på onsdag. För partiledaren Jonas Sjöstedt är det en svår sits.

Å ena sidan kan det vara lockande att rösta nej och visa att Löfven gick för långt i sin strävan att till varje pris bli statsminister. Å andra sidan är det för Vänsterpartiet minst lika illa att få en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Både Liberalerna och Miljöpartiet kan ramla ur riksdagen och Sverigedemokraterna kan få ökat stöd

Om Stefan Löfven fälls på onsdag blir det en ny statsministeromröstning en vecka senare, och då är det med all sannolikhet Ulf Kristersson som har huvudrollen. Det är inte troligt att Centern och Liberalerna skulle stödja Kristersson då och det innebär att det blir extraval den 7 april.

Ett nytt val kan blanda om korten ordentligt. Både Liberalerna och Miljöpartiet kan ramla ur riksdagen och Sverigedemokraterna kan få ökat stöd. Mandatfördelningen kan se ganska annorlunda ut jämfört med idag och det är inte omöjligt att det slutar med att Ulf Kristersson blir statsminister i alla fall.

Frågan är om Vänsterpartiet är beredd att ta risken stå med Svartepetter på hand och få skulden både för att det blev extraval och för att Kristersson blev statsminister.

Diskussion om artikeln