Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Delar av Emsalö i Borgå har varit utan vatten sedan veckoslutet – nytt försök att hitta rörläckaget under måndagen

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2019 08:11.
kökskran med rinnande vatten
Bildtext Rent dricksvatten kan hämtas från vattentank vid Poukamas gård.
Bild: Touko Yrttimaa / Yle

En vattenledning har sprungit läck på Emsalö i Borgå, och vattnet är avstängt på norra Emsalö. Borgå vatten fortsätter leta efter läckan under måndagen.

Vattenproblemen började på lördagen då Borgå vatten fick meddelanden om problem i vattendistributionen på Emsalö och delar av Vessö. En del fastigheter på området var utan vatten.

Det visade sig att en vattenledning har sprungit läck. Borgå vatten har jobbat med att lokalisera läckan hela veckoslutet.

På lördagen hade man ännu inte lokaliserat läckan men då hade man kunnat avgränsa sökområdet.

På söndag eftermiddag stängdes vattendistributionen på norra Emsalö. Det gäller fastigheterna norr om Byviken. Vattendistributionen kunde ändå normaliseras söder om Byviken och på Vessö.

Läckan kan finnas i Byviken

– Vi väntar på dykare just nu. Läckan kan möjligtvis finnas under vattnet i Byviken, berättar arbetschef Peter Ekstam vid Borgå vatten strax efter klockan 8 på måndagsmorgonen.

Borgå vatten hade folk på plats för att leta efter läckan under söndagen, men kunde inte säkert säga var den fanns på grund av ventiler som inte fungerade.

Arbetena med att hitta läckan och att reparera ventilerna fortsätter under måndagen.

– Jag vågar inte säga något om huruvida vi lyckas hitta läckan under måndagen, säger Ekstam. Området vi letar på är rätt litet men det beror på vad dykningen ger.

Om man är utan vatten finns det en vattentank vid Poukamas gård på Emsalövägen 152. Därifrån kan man hämta rent dricksvatten med egna kärl.

Här hittar du en karta över det drabbade området.

Artikeln uppdaterad 14.1.2019 kl. 8:11 med Peter Ekstams kommentar.

14.1.2019: Vattenbekymmer på Emsalö - byaboden smälte snö för att klara sig

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln