Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avspark för inhemska fotbollssommaren i Yle Sportens podd: "HIFK och KPV kommer automatiskt att pekas ut som favoriter till degradering"

Från 2019
Helsingfors IFK och KPV får mötas i ligan i sommar, på bilden Pekka Sihvola och Patrick Byskata.
Bildtext Helsingfors IFK och KPV får mötas i ligan i sommar, på bilden Pekka Sihvola och Patrick Byskata.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Fallet Riku Riski är på tapeten i Yle Sportens podd, men redan nu väljer Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi att ta tempen på den inhemska fotbollen med tanke på att Finlands Cup sparkar igång i Kuopio på fredag.

Vuojärvi och Koivukangas inleder med att vara helt överrens om vem som blir valda till Årets idrottare, Årets tränare och Årets lag vid Idrottsgalan på torsdag.

Avsnitt 41: Riku Riskis civilkurage och den inhemska fotbollens silly season

40:22

Därefter går snacket in på Riku Riskis agerande, när han tackade nej till spel i A-landslaget på deras januariläger av etiska skäl.

– Det är ändå otroligt hur en dussinlirare i det finska landslaget med rakryggat och övertygat agerande kan skapa mycket ringar på vattnet. Det fascinerar. Sen blir det mest intressanta vad som händer nu, får det några konsekvenser andra än att Finlands bollförbund flyttar på sitt januariläger 2020. Det självmålet vill nämligen jag inte se, säger Koivukangas.

Riku Riski.
Bildtext Riku Riski, rubrikernas man.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Uppståndelsen kring lägret i Qatar fick också Finlands lagkapten Tim Sparv att skriva av sig om fallet Riku Risku sett från spelarnas perspektiv.

– Ur spelarnas synvinkel tycker jag det är beklagligt att Tim måste förklara sig här, Bollförbundet sätter spelarna på pottan kring hur de resonerat, säger Vuojärvi.

Han hoppas att Riku Riskis agerande åtminstone skall få den följden att flera finländare ser över sina resevanor.

– Många av de människor som reser till länderna där till exempel arbetarnas rättigheter förtrycks sympatiserar säkerligen med Riku Riski och då borde de i konsekvensens namn inte heller resa till de här länderna, säger han.

Koivukangas betonar att lägret kom till via nordiskt samarbete och gjordes via färdiga paketresor som företag med nära band till både Qatar och Fifa skräddarsyr.

– Det är både skrämmande och beklämmande. Här finns en otrolig möjlighet för andra regioner med goda vinterförhållanden att nischa in sig på en etiskt mer hållbar fotbollsturism för professionella organisationer. Pengarnas dominans går att bryta, uppmärksammar Koivukangas.

HIFK och KPV får det svettigt i ligan

Denna vecka inleds också tävlingssäsongen 2019 i den inhemska fotbollen i och med matchen KuPS–Ilves i Finlands Cup.

Händelsen får Vuojärvi och Koivukangas att gå på en liten spaning i hur landet ligger inför vintersäsongen.

– Det händer förhållandevis intressanta saker där ute även om HJK fortfarande är guldfavorit nummer ett. Jag gillar det som KuPS och FC Honka har gjort under vintern. Det finns seriösa utmanare för HJK den här säsongen, säger Vuojärvi.

Han lyfter också fram Helsingfors IFK:s återtåg till ligan som en faktor som förgyller fotbollsfältet i huvudstadsregionen, men skriver flera frågetecken kring det pågående lagbygget.

– Just nu känns det nästan som att IFK har ett sämre lagbygge på gång än vad man hade förra säsongen. Det här vittnar kanske om att man inte har så mycket stålar att ta till och att man bygger laget sent för att spara pengar. Sen vet man inte riktigt hur det blir med Tor Thodesen, är han fågel eller fisk, frågar sig Vuojärvi om den nye HIFK-lotsen som skrivit på för en säsong.

Tor Thodesen år 2012 som tränare för Moss.
Bildtext Fågel eller fisk? Tor Thodesen,
Bild: All Over Press

Koivukangas håller med om att HIFK tillsammans med den andra nykomlingen KPV automatiskt kommer att utpekas som favoriter till degradering och kvalspel i sommar, men understryker att det nog finns fog för oro också i Karleby.

– Det är inga direkt starka lag som stormar in i ligan. I Karleby frös helvetet till is när GBK och KPV började samarbeta, men det här samarbetet gynnar KPV ifall man vill få speltid åt sina spelare som blir utan speltid. Intentionen att samarbeta i den delade staden är ändå toppen, speciellt med tanke på arenaprojektet, säger Koivukangas och fortsätter.

– Ändå ser jag att det saknas två namn per spelarposition, etablerade namn. Signalen från klubben är ändå att lagbygget är inget man skyndar med. Kultspelaren Henri Myntti lade dessutom av, Patrick Byskata står utan kontakt medan Sebastian Mannström återhämtar sig från skada.

Diskussionen tar också fasta på de finlandssvenska föreningarna Ekenäs IF och FF Jaro i division ett. Den sista halvleken av podden behandlar, helt som väntat, hushållssysslor och museibesök.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln