Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alla tiders La Liga-målskytt Lionel Messi gjorde sitt 400:e ligamål för FC Barcelona

Från 2019
Messi och Suarez målskyttar för Barcelona.
Bildtext Messi och Suarez målskyttar för Barcelona.

FC Barcelonas argentinske stjärna Lionel Messi spelade sin 435:e ligamatch för Barca och lyckades – föga oväntat – i målskyttet. Fullträffen innebar att Messi nu är på sitt eget hundratal i La Ligas alla tiders målskytteliga.

I söndagens La Liga-omgång vann Barcelona över Eibar med 3–0. Luis Suarez gjorde matchens första och sista mål, däremellan var det Lionel Messi som lyckades i målskyttet.

Messis mål var hans 400:e och det kom i hans 435:e match. Målmängden är hisnande, snittet 0,92 mål per ligamatch lika otroligt.

Långt till tvåan

Okej, smaka på det här: den näst bästa målskytten som för tillfället spelar i La Liga heter Aritz Aduriz och han ligger på 157 mål på 422 matcher. Skillnaden: 243 mål!

I alla tiders målliga i La Liga är skillnaden inte lika stor, men ändå markant. Tvåan Cristiano Ronaldo ligger på 311 baljor på 292 matcher, före trean Telmo Zarra med 251 mål. Hugo Sanchez är fyra med 234 mål och Raúl femma med 228 mål.

Enligt Barcelonas webbplats är den 31-årige Messi också den klart bästa målskytten i en av Europas topp-5-ligor. Bayern Münchens Gerd Müller är tvåa med 365 mål under åren 1965–1979. Tre spelare har enligt uppgift gjort mera mål i en och samma liga, men det har varit fråga om lägre ligor.

Ronaldo har mera mål

Enligt uppgift har "ärkerivalen" Cristiano Ronaldo, 33, ändå gjort snäppet mera mål sammanlagt i Europas topp-5-ligor (Tyskland, Spanien, Italien, England och Frankrike): 409 mot 400.

Här hittas statistik över duons totala mål i diverse sammanhang.

Barcas lille store man Messi är alltså på sitt eget hundratal i en av världens bästa fotbollsligor trots att han inte ens är enbart en utpräglad målskytt. Eller som Barcelona-tränaren Ernesto Valverde sade:

– Messis siffror är otroliga. Han gör inte bara mål, utan kreerar annat också. Han är från en annan galax, säger Valverde.

Se Barcelona–Eibar-matchens höjdpunkter via denna länk till Barcelonas webbplats.

Diskussion om artikeln