Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Yles tvåspråkiga koncept Egenland är Årets turismgärning 2018

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 13:30.
Egenlands programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén på ön Hytermä i Kerimäki - brevid en bänk som är gjord av en båt som lyfts upp. På båten står det: Romu-Heikki.
Bildtext Egenlands programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala bekantade sig med Hytermäöarna, ett naturskyddsområde som länsmannen Romu-Heikki Häyrynen i Kerimäki lämnade efter sig.
Bild: Eva Pursiainen

Resejournalisternas Gille har utsett Egenland till Årets turismgärning 2018. Egenland har uppmärksammat mer okända resmål och personerna bakom dem, och uppmuntrat resenärer att uppleva något oväntat i hemlandet, står det i prismotiveringen.

I prismotiveringen tackar Resejournalisternas Gille Egenland för att tv-programmet och webbreseguiden lyfter fram inhemska resmål och personerna bakom dem:

– Finland är fullt av strålande resmål som vi inte vet något om. Reseprogrammet Egenland har sedan våren 2018 gjort okända, inhemska resmål bekanta för oss alla. Nu känner vi bland annat till en bastuby mitt på myren, ett sillmuseum, Finlands minsta kyrka eller en skulpturpark under havsytan.

Egenland berättar också om oss finländare: flera av resmålen är uppbyggda på finsk sisu och envis passion.

Resejournalisternas Gille

Egenland sägs inspirera den inhemska turisten att ta en avstickare från den upptrampade stigen och uppleva något helt oväntat.

Resejournalisterna anser att programmets tvåspråkighet på ett naturligt sätt påminner om att vi lever i ett tvåspråkigt land.

Egenlands Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén beskrivs som "ett ledigt och bedårande programledarpar, som otvunget växlar språk från finska till svenska och tillbaka".

Två personer poserar för tv-kamera på stenar framför en sjö, i förgrunden en kameraman och en hjälpreda.
Bildtext I september filmade Egenland vid sjön Jänisjärvis strand i Enare. Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén står framför kameran, bakom kameran Rasmus Tåg och Magnus Wikström.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

– Det känns väldigt fint med det här erkännandet. Det här priset tillägnar vi alla de människor som tipsat Egenland, det är tillsammans med dem vi gör det här programmet, säger Nicke Aldén.

– Publiken vet ju otroligt mycket om Finland, mycket mer än en liten redaktion själv någonsin kunde försöka finna eller hitta på. Det är alla tipsare som ska ha tack, liksom alla de eldsjälar som skapar mervärde för sin omgivning runtom hela landet, tillägger Egenlands producent John Stark.

Det är inte heller så att den kvinnliga programledaren förundras och den manliga programledaren förklarar. Båda är jämlikar, som det ska vara på 2010-talet.

Resejournalisternas Gille

Nicke Aldén gläds över att inrikesresandet och närturismen blivit allt populärare under de senaste åren.

– Det är fint om vi kan inspirera dem som reser i vårt hemland att besöka nya platser. Det är ju ett hållbart val ur ekologisk synvinkel också.

Man och kvinna poserar glatt med blombukett och diplom
Bildtext Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala efter prisutdelningen på Helsingfors mässcentrum.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Evenemang, resmål och påverkare inom turismbranschen tilldelades pris på Resemässan 2019-evenemanget i Helsingfors mässcentrum. Förutom Årets turismgärning delade Resejournalisternas Gille ut två andra pris.

Årets turismpersonlighet är björnskötaren Sulo Karjalainen vid Kuusamos rovdjurscenter, och Årets turismföretag är Santapark i Rovaniemi.

Rad med personer på scen.
Bildtext Från vänster: Tina Kaikkonen, hotellchef på Santapark i Rovaniemi, Santaparks VD Ilkka Länkinen, Heikki Lehtosaari som mottog priset för Årets resepersonlighet i Sulo Karjalainens ställe, Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén, Egenlands programledare.
Bild: Eva Pursiainen / Yle
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

Egenland planerar som bäst inspelningarna för sin tredje säsong och letar efter nya resmål. Du kan tipsa om resmål på Egenlands webbplats.

Egenland belönades i slutet av december för Årets mediegärning 2018 av Perinneurheiluliitto, Finlands traditionella idrottsgrenars förbund:
Vuoden mediateko – Perinneurheiluliitto palkitsi Egenlandin

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln