Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Hangötidningen är lite som en människas liv, grå och trist men med toppögonblick ibland - den passar oss Hangöbor och vårt levnadssätt bra”

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 07:04.
Ett skyltfönster som tillhör Hangötidningen. Där finns tydliga skyltar som visar att tidningsredaktionen finns inne i just det stenhuset.
Bildtext Hangötidningen inleder sitt 130:nde år, dessvärre med sjunkande antal prenumeranter.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Prenumerationspriset på den tvåspråkiga och ultralokala Hangötidningen steg med över hälften vid årsskiftet. Chockhöjningen har lett till att Hangöbor säger upp sin lokaltidning.

Hangötidningen som utkommer en gång i veckan kostar numera 118 euro om man vill få papperstidningen hem i sin postlåda eller brevlucka. Före prishöjningen kostade tidningen 75 euro per år.

På KSF Media uppger tidningen Västra Nylands och Hangötidningens chefredaktör, Marina Holmberg att prishöjningen i främsta hand beror på dyra distributionskostnader och att man inte på lång tid har justerat prenumerationspriset enligt de förhöjda kostnaderna.

Sämre rapportering, Facebook berättar mer

Hangöbon Anja Henriksson tänker inte förnya sin prenumeration.

- Det var en chockhöjning när räkningen kom hem och jag tycker inte tidningen är värd att betala så mycket för, säger Anja Henriksson.

En kvinna och en liten pojke. Kvinnan håller armen runt barnet. Hon är mormor, de sitter på en stol, barnet i kvinnans famn.
Bildtext Anja Henriksson med barnbarnet Nicky.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Jag har räknat ut att det till och med blir billigare att köpa lösnummer än att prenumerera

― Anja Henriksson

Hon är en av många som deltagit i diskussionen på Hangöbornas Facebooksida Hangöbo/Hankolainen.

- Jag har räknat ut att det till och med blir billigare att köpa lösnummer än att prenumerera, säger Henriksson.

Anja Henriksson berättar att Hangötidningen alltid kom hem till hennes föräldrar och att hon har fortsatt prenumerera ända fram till nu.

- Tidningen har blivit sämre, säger Anja Henriksson och tillägger att hon ofta hunnit läsa nyheterna på nätet eller i Västra Nyland.

Utsidan av ett stenhus med två valvliknande fönster. I fönstren skyltar som visar att Västra Nylands redaktion och Hangötidningens redaktion finns inne i byggnaden.
Bildtext Tidningen Västra Nyland och Hangötidningen delar arbetslokaler i Hangö. Ibland delar de också på innehåll, vilket irriterar en del läsare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

På vilket sätt tycker du att tidningen blivit sämre?

- Det händer en hel del i Hangö också vintertid men det står inte i tidningen, svarar Anja Henriksson och ger som exempel sport och idrott på knatte- och juniornivå.

Vad gäller andra händelser som Hangötidningen missar kommer hon inte på rak arm på.

- Men man kan läsa om olika evenemang på nätet i olika Facebookgrupper, förklarar Henriksson.

Att beställa e-tidningen, det vill säga Hangötidningen digitalt är något Anja Henriksson har övervägt, men är ändå tveksam till trots att priset är lågt.

Kan Hangöborna klara sig utan sin egen tidning?

En Hangöbo som inte vill läsa Hangötidningen digitalt utan föredrar papperstidningen är Peter Stenström. Han har inga som helst planer på att avsluta sin tidningsprenumeration.

- Jag kan inte förstå att att en Hangöbo skulle vara utan sin Hangötidning, säger Peter Stenström.

En man i en pu . Han ler och har huvudet lite på sned.
Bildtext Peter Stenström har många finurliga minnen av artiklar som publicerats i HT
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hangötidningen är en personlig tidning som kan vara lite originell

― Peter Stenström

Stenströms snabbanalys av skillnaden mellan lokaltidningar som Västra Nyland eller Etelä-Uusimaa och Hangötidningen är att de förstnämnda har ett större område att bevaka, men känner sig ändå tvungna att skriva något från Hangö fast det inte har hänt något.

- Annars ringer kanske Hangöborna till redaktionerna och klagar. Men Hangötidningen är en personlig tidning som kan vara lite originell. Jag är en stor vän av Hangötidningen, säger Stenström.

Det märks också i hans lyriska beskrivning av tidningen, ja nästan en kärleksförklaring till Hangötidningen.

- Hangötidningen är lite som en människas liv, grå och trist men med toppögonblick ibland - den passar oss Hangöbor och vårt levnadssätt bra.

Hangötidningens utmaning: Hålla kvar pappersformatet

Också Peter Stenström har deltagit i Facebookdiskussionen på Hangöbo/Hankolainen.

- När man hör att prishöjningen är närmare 60 procent låter det grymt, men när man hör att det är fråga om cirka 40 euro så är det inget, säger Peter Stenström.

Stenström som är företagare kommer dessutom att fortsätta annonsera i tidningen trots att den nu verkar förlora en del prenumeranter.

- Fast Hangötidningen inte har så många prenumeranter finns den ändå på alla arbetsplatser och folk ögnar sig genom den. I marknadsföringssyfte är Hangötidningen viktig för oss, säger han.

Varför inte Hangötidningen digitalt? Klimatsmart och mycket billigare?

- Det är väl ditåt vi är på väg, det vill säga att alla papperstidningar övergår till att bli enbart digitala.

Tidningar
Bildtext Vilken tidning kommer att hålla kvar pappersversionen längst?
Bild: YLE/Malin Lindholm

Peter Stenström ger till sist en utmaning till KSF Media och Hangötidningen:

- Mitt förslag är att när det inte längre finns några tidningar i pappersformat i Finland så ska Hangötidningen vara den sista som fortfarande kommer ut som papperstidning!