Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckad comeback för Mathilda Lindholm – kvartsfinal i Estniska öppna efter otrolig upphämtning: "Jag blev tårögd av glädje"

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2019 11:37.
Mathilda Lindholm och Jenny Nyström 4.8.2015.
Bildtext Mathilda Lindholm och Jenny Nyström (bakom). Arkivbild.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Finländarna deltog på bred front i Estonian Open i badminton i helgen. Anton Kaisti och Inalotta Suutarinen var de bästa finländarna med sin semifinalplats i mixeddubbel, men den gladaste var nog Mathilda Lindholm som gjorde comeback på de internationella arenorna efter en tävlingspaus på två och ett halvt år.

I första omgången i damdubbel i Estniska öppna ställdes Mathilda Lindholm och Jenny Nyström mot ett förhållandevis hårt par, Victoria Williams och Hope Warner från England.

Williams och Warner vann första set med relativt klara 21–14 och i andra set ledde engelskorna så gott som hela tiden med ett par poäng. I grevens stund svängde pendeln och Lindholm och Nyström vann med siffrorna 21–19.

Spännande slut

Tredje och avgörande set följde samma mönster: Warner och Williams ledde hela tiden med några poäng: 7–3, 9–6, 11–9, 15–10, 17–12, 19–14 och 20–16.

Har man fyra matchbollar så brukar loppet i minst nio fall av tio (snarare 99 fall av 100) vara kört. Men Lindholm och Nyström klarade alla fyra matchbollar och utjämnade till 20–20.

Mathilda Lindholm och Jenny Nyström spelar badminton i Estland.
Bildtext Mathilda Lindholm och Jenny Nyström i mörkblått (bild: Niko Vähäsarja).

Förlängning följde, två poängs segermarginal krävs. Engelskorna vinner den första bollen, 21–20. Lindholm och Nyström klarar den femte matchbollen och lyckas sedan vinna de två följande bollarna: 23–21 i det avgörande setet efter en minst sagt osannolik upphämtning.

– Det var otrolig fiilis när vi vann efter en så tight match, och efter en sådan slutspurt när vi legat under hela matchen. Jag blev tårögd av glädje, säger Lindholm.

Kvartsfinalen bärgas

Den första matchen var det verkliga eldprovet för Lindholm och Nyström, den andra matchen mot det ukrainska paret Julia Kazarinova och Vladislava Leznaja var lite lättare: 21–19, 21–16 skrevs finländarnas segersiffror.

– Andra matchen var bra spel av oss även om motståndarna var lite svagare, säger Lindholm.

Tack vare segern avancerade damerna till de åtta bästa, det vill säga kvartsfinal. Där kom väggen emot när tävlingens förstaseedade par, Rysslands Anastasia Chervyakova och Olga Morozova var klart bättre med 21–7, 21–8.

– Tredje matchen var också bra spel av oss. Poängen var klara men bollarna jämna. Vi fick bara inte bollarna dödade, vinnarslagen saknades, analyserar Lindholm.

– Som helhet är jag supernöjd med min comeback.

– Vilken känsla. Efter en tre år lång period med fyra operationer och en hård inre kamp med mig själv, kan jag äntligen säga: JAG ÄR TILLBAKA!! Ett emotionellt veckoslut är bakom där jag och Jenny Nyström tog oss till kvartsfinalen i damdubbel i Estniska öppna, skriver en glad Mathilda Lindholm på sitt Instagramkonto.

Landslagets chefstränare Anu Nieminen gav en eloge åt Lindholm och Nyström.

– Till (fre)dagens finaste prestationer hör Jenny Nyströms och Mathilda Lindholms första match. Efter den klara förlusten i första set lyckades flickorna höja tempot avsevärt och kämpade sig till seger med 23–21 i tredje set. Kvällens match kom sedan lite lättare hem och även då efter jättebra spel.

– Strålande comeback på de internationella banorna av Mathilda efter en lång skadefrånvaro, säger en nöjd Nieminen.

Ett mål i FM

Att det skrivs medlet av januari betyder för Finlands bästa badmintonspelare att Finska mästerskapen står bakom dörren. FM går av stapeln den 1–3 februari i Vanda.

Lindholm spelar endast dubbel i FM – "för att jag tycker om att spela med någon annan, och för att dubbel är ett mycket taktiskt spel" – och målsättningen är klar.

– Vinst. Go hard or go home, säger Lindholm utan tvekan.

Fina vinster också i mixeddubbel

Mathilda Lindholm var utan tvekan tävlingarnas gladaste finländare, men som sagt kom mixedparet Anton Kaisti och Inalotta Suutarinen allra längst, till semifinal. I första omgången besegrade de ett mexikanskt par, i andra omgången ett fransk-tyskt par. I kvartsfinalen lyckades de vinna över tävlingens förstaseedade par, Rodion Kargajev och Viktoria Vorobjeva från Ryssland med siffrorna 22–20, 21–17.

Anton Kaisti och Inalotta Suutarinen.
Bildtext Anton Kaisti och Inalotta Suutarinen nådde semifinal i Tallinn (arkivbild: Annika Grahn).

Finalplatsen förblev dess värre utom räckhåll när Englands Gregory Mairs och Victoria Williams blev för svåra. Engelsmännens segersiffror skrevs 21–13, 21–17.

Landslagstränaren Anu Nieminen var tudelad i sin analys:

– Antons och Inalottas kvartsfinal var verkligen bra. I semifinalen var uppladdningen av allt att döma inte tillräcklig. Det engelska tåget körde över oss. I andra set blev det bättre men det skedde för sent, säger Nieminen på badmintonförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln