Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schweizisk-finländska Henri Laaksonen klar för andra omgången i Australiska öppna – en seger till innebär troligen match mot Rafael Nadal

Från 2019
Henri Laaksonen klar för andra omgången i Australiska öppna.
Bildtext Henri Laaksonen klar för andra omgången i Australiska öppna.

Knappt har tennisturneringen Australiska öppna hunnit börja och schweizisk-finländska Henri Laaksonen har redan hunnit vinna fyra matcher i Melbourne. Tre segrar i kvalet och en i huvudtävlingen är Laaksonens saldo så här långt.

Måndagens seger i första omgången över Mirza Basic från Bosnien och Hercegovina innebar att schweizisk-finländska Henri Laaksonen för första gången är klar för andra omgången i en Grand Slam-turnering.

Där möter han turneringens 27-seedade Alex de Minaur. Laaksonen har inte bara oddsen emot sig vad världsrankingen beträffar, utan troligen också publiken, eftersom de Minaur är australiensare.

Den 26-årige Laaksonen, som föddes i Finland men som representerar Schweiz, parkerar på 166:e plats på världsrankinglistan medan de Minaur är 29:e.

Om Laaksonen lyckas besegra de Minaur vore det inte enbart karriärens förmodligen bästa skalp, det skulle sannolikt också innebära att Laaksonen i tredje omgången fick möta bästa möjliga motstånd i form av andraseedade Rafael Nadal.

Tre kvalsegrar

Men dit är det ännu en bit och det gäller att ta en match i sänder. Fyra matcher har det som sagt blivit så här långt i Melbourne, varav tre i kvalet och en i huvudtävlingen.

I kvalets första omgång besegrade han Norges 111-rankade Christian Ruud med 6–2, 6–4, i andra omgången Tysklands 214-rankade Tobias Kamke med 3–6, 6–3, 6–3 och i tredje omgången Portugals 225-rankade Joao Domingues med 7–6, 6–2.

I huvudtävlingens första omgång var det Basics tur att få uppleva Laaksonens starka januariform: 6–4, 7–6, 4–6, 6–3 skrevs hans segersiffror.

Laaksonens matchstatistik hittas här.

Spaniens Rafael Nadal inledde med en komfortabel seger över hemmasonen James Duckworth med siffrorna 6–4, 6–3, 7–5. I andra omgången möter han en annan australiensare, 47-rankade Matthew Ebden. Seger där och nästa motståndare lystrar endera till namnet Henri Laaksonen eller Alex de Minaur.

Diskussion om artikeln