Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Efter sexualbrotten blir invandringen en valfråga - men det gynnar inte enbart Halla-aho

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 10:16.
Analys av Ingemo Lindroos.
Bildtext Antti Rinne och Jussi Halla-aho

Invandringen ser ut att bli en av de stora valfrågorna, efter nyheterna om misstänkta sexualbrott mot minderåriga flickor. Den enkla analysen säger att det gynnar Sannfinländarna. Men det gynnar också de motståndare som lyckas skjuta ner alltför enkla förklaringar, skriver Ingemo Lindroos, politisk kommentator för Svenska Yle.

Alla ingredienser för en hetsig debatt finns där: misstänkta med invandrarbakgrund, sexualbrott och minderåriga bland offren. Många skribenter drar slutsatser där frågorna hårddras och källor förblir oredovisade. Det sker inte enbart på Sannfinländarnas twitter-konto, utan hela vägen, också i kommentarerna från vissa större och mer etablerade medier.

Iltalehtis Mika Koskinen skriver i sin kommentar att "Finland har beviljat asyl på lösa grunder och det har lett till att det finns för många asylsökande i Finland, som utgör en nationell säkerhetsrisk." Inga källor nämns i påståendena.

"Ska man godkänna riskerna för att terrorismen och brotten ökar, i det godas namn? Den här riskanalysen fördes inte till slut", skriver HS Jussi Pullinen.

Sannfinländarna ser chansen att elda under de häftiga känslorna i debatten, i synnerhet i ett läge då partiet inte har sett någon märkbar ökning i stödet sedan splittringen av partiet.

Sannfinländarna har hittills haft svårt att gå åt regeringen

Finland har gjort åtstramning efter åtstramning i asylpolitiken ända sedan flyktingvågen år 2015. Nio av tio finländare (alltså de som enligt opinionsmätningarna inte röstar på Sannfinländarna), har hittills ansett att den sannfinländska kritiken av regeringen inte ger dem orsak att rösta på partiet.

Så ordförande Jussi Halla-aho har gjort sitt bästa för att ösa kritik över regeringens invandringspolitik. Det har klingat falskt för dem som minns att Halla-aho själv var en av bakgrundspåverkarna för hur den här regeringens invandringspolitik från början skrevs.

Redan i december syntes ökat stöd för Sannfinländarna

Det behövdes alltså något mer, och redan i Yles nyaste partimätning syns ökade siffror för Sannfinländarna, som har mätts i december. Då rapporterades det redan om sexualbrotten i Uleåborg.

Men om stödet för Sannfinländarna fortsätter att öka till följd av händelserna i Uleåborg, beror också av hur de andra partierna handskas med situationen.

Nu lovar alla partier något men vem handskas bäst med läget?

Statsminister Juha Sipilä besökte Uleåborg och lovade en hel lista med åtgärder. Socialdemokraterna har sammankallat riksdagsgrupperna för att diskutera situationen på tisdagen.

Skärpningar av vissa lagar är att vänta - riksdagsgrupperna kommer säkert att försöka snabba på behandlingen av lagförslaget om strängare straff för sexualbrott.

Men det riktigt intressanta är vilket ideologiskt mothugg som Sannfinländarna får i debatten. Det är inte en tacksam uppgift för någon att ta den rollen just nu. Alla vill förstås värna om de utsatta och och tala om hur vi ska få ett stopp på sexualbrotten. Det är förstås det viktigaste.

Men poängen är att det kommer att talas om problemet på vitt skilda sätt.

Debatten kommer att vara hård mellan Sannfinländarna och Vänstern

Jussi Halla-aho talar om den finländska blåögdheten som inte förstår att de stängda gränsernas politik är det enda som hjälper. Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula skriver i sin blogg en lång rad åtgärdsförslag på hur man kan få ett stopp på våldtäkterna överlag.

Hon pekar på proportionerna mellan våldtäkter som ett samhällsproblem i stort och de våldtäkter som nu misstänks ha begåtts av utländska personer. Hennes poäng är att man kan göra till exempel integrationsåtgärder för att minska på brotten som begås av utlänningar, men eftersom de flesta sexualbrott begås av finländare finns det ännu mer som man kunde göra åt det.

Det enorma våldtäktsproblemet som har funnits hur länge som helst, har inte fått riksdagsgrupperna att sammankalla till krismöten eller tidningarnas kommentatorer att tala om blåögdhet hos regeringen.

Det hörs redan nu vem som kommer att vara huvudmotståndare till Sannfinländarna i den här valdebatten: Vänsterförbundets Li Andersson talar om att inte elda under hatet och Socialdemokraternas Sanna Marin talar om att inte ge utrymme för propaganda.

Efter att den värsta chocken har lagt sig i Uleåborg kommer Sannfinländarnas ideologiska motståndare att försöka slå hål på alltför enkla lösningar.

Vinnarna - de som ger sig in i debatten

I Sverige vann de ideologiska motpolerna i flyktingfrågan; det vill säga både Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Centerns partiledare Annie Lööf blev i slutändan huvudmotståndare till Sverigedemokraterna, eftersom hon tog debatten allra hårdast med Jimmie Åkesson.

I Finland kommer debatten att gå mellan dem som vill ha De stängda gränsernas politik och dem som är trötta på att De stängda gränsernas politik presenteras som den enda lösningen på problemen. Det kommer att vara Halla-aho mot Li Andersson, kanske också Halla-aho mot Pekka Haavisto.

Det är inte heller omöjligt att Antti Rinne eller Petteri Orpo tar en ordentlig ideologisk debatt med Halla-aho. Så det är fler än ett parti som kan vinna på den här svåra frågan, om den fortfarande dominerar då vi har val i april.

Diskussion om artikeln