Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tom hobbybuss på jungfrufärd – kör Lovisabor till hobbyer och kvällsprogram

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 14:56.
En vit buss står på en parkeringsplats. Inne i den annars tomma bussen sitter en äldre man som är chaufför. Uppe på bussen står Loviisa.
Bild: Yle/Mira Bäck

En tillsvidare ganska tom hobbybuss körde sin första tur på måndagen. Den ska göra kollektivtrafiken bättre och samtidigt hjälpa Lovisabor att ta sig till och från sina hobbyer.

Klockan är lite över fyra när Jari Jaatinen rullar in på busstationen i Lovisa. Han sitter bakom ratten på en stor vit buss och välkomnar Yle Östnylands reporter och infrastrukturchef Markus Lindroos in i värmen.

Det här är hobbybussens första tur. Efter att ha gjort en sväng via Tessjö kör Jaatinen in mot Lovisa och till ishallen i Fredsby.

Vi spejar uppmärksamt ut i mörkret, men busshållplatserna som glider förbi är tomma.

- Det går att stiga på eller av vid alla busshållplatser längs med vägen, påminner Lindroos.

I Tessjö har man satt upp skyltar för att märka ut busshållplatser där sådana inte funnits tidigare.

Hobbybussen riktar sig i första hand till barn och unga som behöver ta sig till sina fritidsintressen, men vuxna får förstås också åka med.

Hobbybussen skjutsar när föräldrarna inte kan

Bussen kör in på parkeringsplatsen vid ishallen, men ingen hoppar på. Vi fortsätter färden och bussen skumpar i väg ut på den mörka landsvägen mot Forsby.

Vi kör förbi Agricolahallen i Forsby och konstaterar att den ligger bara ett stenkast från närmaste busshållplats.

En man i medelåldern sitter bakom ratten på en buss. Det är mörkt i bussen, likaså utomhus. Ute synns en snötäckt gata.
Bildtext Jari Jaatinen kör hobbybussen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Markus Lindroos hoppas att särskilt de första bussturerna som körs under kvällen kommer till nytta för familjer där barnens hobbyer börjar sådana tider att föräldrarna ännu är på jobb och inte själva kan skjutsa.

- Vi hoppas att alla som åker mellan Tessjö, Forsby och centrumområdet hittar hobbybussen och börjar använda den flitigt, säger Lindroos.

Efter att en hel del vanliga bussturer har dragits in kan hobbybussen dessutom vara ett sätt att ta sig hem till exempel för gymnasie-elever från Pernå kyrkoby.

Utvecklas enligt behov

Bussen kör två rutter: från Lovisa centrum via Tessjö till ishallen i Fredsby och tillbaka, samt från ishallen via Forsby till Gammelby och tillbaka.

På vägen tillbaka från Gammelby kör bussen via Pernå kyrkoby.

Under kvällen hinner man köra rutterna flera gånger.

Genom framfönstret på en buss synns Gammelby ABC i mörkret.
Bildtext Strax vid bensinstationen i Gammelby.
Bild: Yle/Mira Bäck

Det har inte varit helt lätt att bestämma hur rutterna ska se ut.

- Vi kommer att köra så här åtminstone de första månaderna, säger Lindroos.

Staden tar emot feedback och kan eventuellt göra ändringar enligt den. Lindroos berättar också att folk undrat varför man valt att köra just via Tessjö och Forsby i stället för till andra byar.

- Tessjö och Forsby är de största byarna efter centrumområdet, så vi tänkte att de skulle vara bra ställen att pröva på det här. Framtiden visar om hobbybussen fortsätter köra och om det i så fall blir längre rutter mot Strömfors och Liljendal, säger Lindroos.

Gratis i januari

Hobbybussen är ett av Lovisa stads pilotprojekt för i år. Bussen kör varje vardagskväll åtminstone ända fram till valborg.

Mer info om tidtabeller och rutter hittar du via Lovisa stads webbsida.

I januari åker man gratis men efter det kostar enkelbiljetten två euro för både barn och vuxna. Månadskortet kostar 40 euro för vuxna och 20 euro för barn och unga under 18 år.

En medelålders man sitter i en buss. Bakom honom synns ett mörkt och snöigt landskap.
Bildtext Markus Lindroos provåkte hobbybussen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Det går att betala resan via mobilapplikationen Kyyti. Kontanter eller bankkort tas inte emot.

- Appen används i första hand men man kan också använda stadsbiljett och regionbiljett, säger infrastrukturchef Markus Lindroos.

Jaatinen kör oss tryggt genom snöyran och tillbaka till Lovisa.

Det känns lite snopet att inte en enda passagerare har stigit på längs med vägen men det kanske tar lite tid innan Lovisaborna upptäcker den nya hobbybussen.

Kan hända rutterna som körs senare under kvällen lockar fler passagerare.

Diskussion om artikeln