Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brother Christmas misstänks för grovt bokföringsbrott och tre penninginsamlingsbrott

Från 2019
Brother Christmas alias Ari Koponen.
Bildtext Brother Christmas ordförande Ari Koponen bestrider anklagelserna.
Bild: Barbro Ahlstedt

Förundersökningen som gäller välgörenhetsföreningen Brother Christmas verksamhet är nu färdig. Polisen misstänker föreningen för tre penninginsamlingsbrott och ett grovt bokföringsbrott. Pengarna har ändå enligt polisen inte använts till annat än föreningens verksamhet.

Föreningen misstänks bland annat ha samlat in pengar via webbsajten Mesenaatti i slutet av året 2016 utan att ha ändamålsenliga tillstånd.

Enligt polisen borde föreningen också ha sökt tillstånd för penninginsamling då föreningen sålde armband och pinsar som en del av en kampanj i början av år 2017.

Föreningen har enligt polisen också publicerat vädjanden om penninggåvor på sin Facebooksida och bara ibland uppgett att om föreningen lyckas samla in mer pengar än det som behövs för ett specifikt välgörenhetsändamål, kan överloppspengarna användas för att finansiera andra ändamål.

Det kan därmed ha blivit oklart för allmänheten vart pengarna egentligen har gått, uppger polisen.

Enligt polisen tyder föreningens agerande på att föreningen inte har följt de regler som gäller för att ordna penninginsamlingar.

Misstankarna om grovt bokföringsbrott gäller föreningens bokföringsperiod för år 2017. I polisens förundersökning kom det fram att en stor del av betalningarna saknar verifikat.

Enligt polisen finns inga bevis för att föreningen skulle ha använt pengarna för andra åndamål än föreningens verksamhet. Fallet är nu hos åklagarämbetet i Östra Nyland.

En specialrevision av Brother Christmas verksamhet gjordes i april ifjol och då hittades inga tecken på att föreningens insamlade medel skulle ha missbrukats.

Föreningens ordförande bestrider misstankarna

Föreningens styrelseordförande Ari Koponen, som också är känd som välgörenhetsfiguren Brother Christmas, bestrider alla misstankar om att föreningen skulle ha missbrukat insamlade medel.

– Påståenden om oklarheter, felaktigheter och till och med olagligheter i föreningens pengaärenden har riktats mot mig och mot min förening i nästan ett års tid. Dessutom har man insinuerat att vår verksamhet skulle styras av våra egna intressen i stället för att arbeta för de som är i behov av hjälp. Jag bestrider alla sådana påståenden, säger Koponen i ett pressmeddelande.

Enligt Koponen har föreningens pengainsamlingsverksamhet i praktiken stannat av helt och hållet efter anklagelserna.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel “Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta” skriven av Heidi Sullström.

Diskussion om artikeln