Norden är blåögd då det gäller Kinas investeringar: “Kina verkar betrakta Finland som en välvillig stat”
De nordiska länderna har varit för blåögda då det gäller Kinas investeringar i länderna, anser två svenska Kinakännare. I Norden finns teknik och knowhow som den kinesiska staten är intresserad av och Kina vill också bygga infrastruktur här.
Tidigare betraktades Kina i första hand som en attraktiv handelspartner, men nu har man åtminstone i Sverige börjat se att Kina också kan vara en säkerhetspolitisk risk. Kinas investeringar i företag och infrastruktur i Norden är ett av de stora temana på den säkerhetspolitiska konferensen Folk och Försvar i Sälen.
Kina tar över eller bygger vital infrastruktur över hela världen och där är de också aktiva i de nordiska länderna
Det finns bland annat rapporter om spionage mot svenska företag och att teknikföretag skulle ha köpts upp via kinesiska skalbolag. Samtidigt oroar man sig för Kinas inblandning i utbyggnaden av 5G-tekniken.
- Sverige ses som öppet land när det gäller synen på handeln och investeringar. Vi är ett innovativt land och vi har teknologier som Kina behöver, och det är ett skäl för Kina att investera i Sverige, säger Jerker Hellström, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
- Vi har också den nya ekonomiska sidenvägarna som president Xi Jinping driver på väldigt hårt. Det går ut på att Kina tar över eller bygger vital infrastruktur över hela världen och där är de också aktiva i de nordiska länderna, säger journalisten Ola Wong, som specialiserat sig på Kina.
Kinesiska bolag har köpt in sig i Volvo och expanderar kraftigt i samarbeten kring forskning
Kina ville till exempel bygga Nordens största hamn i Lysekil, norr om Göteborg, men det projektet strandade för ett år sedan. Det finns också diskussioner om att bygga en järnväg till Nordnorge, och Kina är huvudfinansiär för den planerade järnvägstunneln från Helsingfors till Tallinn.
- I och med att Kina själv betraktar alla kinesiska investeringar utomlands som en fråga om nationell säkerhet, så väcker det naturligtvis frågor om vad det här betyder, säger Wong.
Finland stryks medhårs med pandor
Då Ola Wong jämför hur Kina förhåller sig till de nordiska länderna, så säger han att Finland verkar vara speciellt intressant för Kina.
- Kina verkar betrakta Finland som en välvillig stat som man vill stryka medhårs med pandor och annat, och få dem att känna sig utvalda. Man är väldigt intresserade av att utveckla bra relationer till enskilda länder.
Kina gav som bekant Finland två pandor till djurparken i Ähtäri för ett år sedan.
Wong menar att det är Kinas taktik att skapa sådana styrkeförhållanden att Kina alltid är i överläge. Därför vänder Kina sig till enskilda länder istället för till ett enat EU.
I Sverige har man ännu inte gjort någon helhetsbedömning av Kinas investeringar i landet. Det finns en oro, men man vet inte med säkerhet hur Kina kan tänkas utnyttja investeringarna.
- Det är bristen på de bedömningarna som gjort att det blivit en stor fråga. Eftersom vi inte har någon granskningsmekanism för investeringar, så har det gjorts förvärv utan att någon har känt till dem överhuvudtaget, säger Jerker Hellström på FOI.
- Ekonomiskt så är länderna närmare varandra än någonsin. Kinesiska bolag har köpt in sig i Volvo och expanderar kraftigt i samarbeten kring forskning. Samtidigt ser vi en oro för påverkansarbete och en ton som har kommit från Kina, säger Wong.
Sverige betraktar traditionellt Ryssland som det stora hotet, men nu vaknar både politiker och försvaret upp till att också ett land på andra sidan jorden kan ha tvivelaktiga intressen i Sverige.