Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige får vänta på en ny regering ännu ett tag - Vänsterpartiet satte sig på tvären

Från 2019
Andreas Norlén.
Bildtext Talman Andreas Norlén
Bild: EPA

Valet av ny regering i Sverige tycks skjutas upp igen. Vänsterpartiet lyckades med sitt krav på respekt och inflytande få talman Andreas Norlén att skjuta upp statsministeromröstningen i riksdagen från onsdagen till fredagen.

Då Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt träffade talmannen och sedan pressen krävde han fortsatta förhandlingar med den tilltänkta statsministern Stefan Löfven (S) för att garantera att Vänsterpartiets inflytande inte naggas i kanten.

Vänsterpartiet har, allt sedan helgens överenskommelse om en ny regeringsbas bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Stefan Löfven som statsminister, surat för att det uppfattats som ett marginellt parti i yttre kanten utan någonting att säga till om.

Besvikelsen med Löfven är stor, och Sjöstedt anklagade honom för att driva politiken alltmer högerut. Sjöstedt trodde dock att fortsatta diskussioner med Löfven skulle bära frukt.

Det var alltså meningen att den svenska riksdagen på onsdagen skulle rösta om den nya statsministern och allt var uppbyggt för grönt ljus, eftersom Liberalerna och Centerpartiet lovat rösta för koalitionen sossar och miljö.

Nu skjöts omröstningen upp med ett par dagar, och det återstår att se vad Sjöstedt kan åstadkomma förhandlingsvägen.

Om Vänsterpartiet röstar nej till den nya koalitionen faller hela projektet, men om Vänsterförbundet - efter diskussioner med Löfven - kan övertygas om fortsatt inflytande, och väljer att rösta blankt, kan Sverige äntligen få en ny regering.