Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flera hundra raseborgare vill att staden ändrar principerna för skolskjuts

Från 2019
en man, pappa,  spänner fast bilbälte på barn i baksätet av en bil
Bildtext I Prästkulla kör föräldrarna Isabelle Lundberg till skolbussen.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Sammanlagt 588 raseborgare har skrivit under ett initiativ för att ändra reglerna för när barn beviljas skolskjuts på glesbygden. De vill att barn i de lägre klasserna inte ska behöva gå så långt längs mörka vägar.

Annette Ström som är en av initiativtagarna säger att hon är nöjd med resultatet med tanke på att hon har haft så litet tid att samla in namn.

Ström fick mest underskrifter då hon samlade namn på allmänna platser. Via insamlingen på nätet kom det in under 100 namn.

Ett problem med den elektroniska insamlingen var enligt Ström att alla inte fick sin underskrift godkänd.

Vill ha kortare promenad i mörker

De som skrev under initiativet vill att staden Raseborg uppdaterar reglerna för när förskole- och skolbarn beviljas skolskjuts.

De vill att reglerna för elever som har en skolväg på över tio kilometer som saknar vägbelysning och gång- och cykelväg ändras.

Enligt initiativtagarna borde de berörda eleverna i klass 1-3 inte behöva gå längre än en halv kilometer och en elev i klasserna 4-5 inte behöva gå längre än en kilometer.

Initiativtagarna motiverar ändringsförslaget med trygghetsaspekter och jämlik behandling av elever oberoende av var de bor.

De vill också bland annat att föräldrar får information om skolresorna senast i juni månad, att föräldrar ska höras när påstigningsplatsen ändrar och att staden slopar bestämmelsen att familjerna ska anhålla om skoltransport varje år.

Förvaltningsdomstolen gav tummen ned

Yle Västnyland skrev i september om Annette Ströms dotter, tioåriga Isabelle Lundberg, som var tvungen att gå tre kilometer till skolbussen i mörkret.

Familjen Ström-Lundberg hade då vänt sig till både Raseborgs bildningsnämnd och Helsingfors förvaltningsdomstol i frågan. Förvaltningsdomstolen har nu gett ett negativt beslut.

Annette Ström, Patrik Lundberg och Susanne Karlsson som är står bakom initiativet sätter nu sitt hopp till att politikerna i stadsstyrelsen och bildningsnämnden går med på att ändra principerna för skolskjutsar.

Diskussion om artikeln