Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börje Mattsson: Man har struntat i erfarenheter från tidigare årtionden - de nya flyktingarna blev isolerade

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2019 20:28.
Keuruun vastaanottokeskus.
Bildtext Mottagningscentral i Keuru (Keuruu).
Bild: Yle

Flyktingarbetaren Börje Mattsson som har flera decenniers erfarenhet av flyktingmottagande och arbete med integration är inte särskilt förvånad över sexualbrottshärvan med övergrepp på minderåriga. De våldtäktsmisstänkta är enligt polisen antingen kvotflyktingar eller asylsökande i Finland.

- Jag kan vara helt ärlig när jag säger att jag är överraskad att det inte har skett mera liknande olika sorters otrevliga händelser än det faktiskt har skett, säger Börje Mattsson som intervjuades i Aktuellt 17 på måndagen.

Varför tänker du så här?

- För att nu när vi talar om de här asylsökande så upplevde jag mycket starkt då när de kom att vi reagerade i panik på något sätt.

- Man kan förstå att det var bråttom och annat men man stoppade undan dem på väldigt snabbt upprättade mottagningscentraler och genast isolerade dem från samhället och gjorde egentligen ingenting för att för det första ta emot dem som högst vanliga människor, vilket de ju var, och för det andra ta reda på vad de var och vad de kunde och sånt så att man skulle ha kunnat föra dem framåt i kontakt med samhället.

- Och sedan hölls de mycket noggrant isolerade till och med som en policy.

Vad är det då som hände med dem enligt dig i den här isolerade världen?

- Jag tror att man inriktade sig på mycket kort och simpelt att nu ska man nu bara ha dem någonstans, men man var inte alls beredd att tänka framåt, och inte heller tänka mänskligt för det första, att här är människor. Och för det andra, att vad kan det här innebära?

Kontakt med omvärlden skulle ha behövts

- Det som man genast borde ha haft en inriktning på är att så fort som möjligt ge dem ett mera normalt liv och få dem i kontakt med samhället och framför allt i kontakt med närsamhället och i kontakt med värden – vad är rätt och vad är inte rätt, och vad är moral och annat?

- Få liksom en normal bild och på något sätt dra ner på deras egen takt. De var ju fulla av adrenalin och de var fulla av skräck och de var fulla av allt möjligt.

Vad var det som man borde ha gjort annorlunda enligt dig?

- Jag jobbade själv på en mottagningscentral genast när de kom, var med och startade dem och det första som ju borde ha skett är redan sättet som man tog emot dem.

Mattsson anser att flyktingarna under flyktingkrisen togs emot som om de skulle ha varit halvkriminella. Han anser att man genast borde ha erbjudit dem mänskliga kontakter så att de skulle ha fått uppleva sig som människor och steg för steg skulle ha kommit in i det finländska samhället.

Mottagningscentral i Rekola i Kouvola.
Bildtext Mottagningscentral i Rekola i Kouvola.
Bild: Petri Lassheikki / Yle

Mattsson ondgör sig också över att man inte använde sig av den sakkunskap som fanns i kommunerna där man tagit emot flyktingar i flera tiotals år, utan i stället stoppade in människor som egentligen inte hade någon som helst erfarenhet av branschen.

- Det här var grundläggande fel som man kunde se, men som man inte var beredda att erkänna och göra någonting åt.

Skulle det enligt dig ha funnits en möjlighet att få de här unga männen som det ju till stor del handlade om, att på något vis snabbare förstå och begripa och ta sig an finländska moralvärderingar, lag, etik, sätt att se på kvinnor och så vidare?

- Absolut och som sagt när vi vet att många av dem kommer från länder som har en ganska stark machotradition, en tradition där man ser ner på kvinnorna och där jämlikheten inte är speciellt hög, vilket är ett faktum, desto viktigare skulle det vara att se till att de får veta den här informationen och får se den konkret.

- Det fanns förutsättningar för det just för att det fanns mycket människor som skulle ha varit beredda att så att säga börja jobba med dem.

- Inte kan jag ju lova någonting, men nu är jag helt övertygad om att skulle det ha skett på ett annat sätt, skulle också åtminstone en del av det här som nu har skett absolut ha kunnat undvikas.

Mattsson anser att myndigheterna har varit ointresserade

Menar du alltså att finländska myndigheter har varit naiva och blåögda när det gäller de här sakerna?

- Nä, myndigheterna har egentligen varit ointresserade av att se problemen, de verkliga frågorna, och i stället bara försöka klara av, vilket jag delvis kan förstå, att man snabbt snabbt snabbt skulle få till stånd de här mottagningscentralerna, men sedan borde man absolut ha kunnat se följande steg och se att det finns förutsättningar, att det finns människor, att det finns kunskap att använda, och denna kunskap blockerade man helt.

I det här tillspetsade läget med de här misstankarna mot en del individer, vad går att göra nu, tycker du?

- Nå det är självklart för det första, den som har gjort sig skyldig till dylika ytterst obehagliga och fruktansvärda gärningar ska straffas som alla andra, det är självklart.

Samtidigt anser Mattsson att mottagningen av flyktingar och asylsökande måste bli bättre.

- Om man nu skulle tänkta lite djupare och våga fundera, vad har gått fel? Inte bara att de är fel, utan vad har gått fel, och faktiskt på allvar fundera, hur ska man förbättra integrationsprocessen?

- Och det kräver mycket större insatser, det kräver användande av den kunskap, den forskning, de erfarenhet som finns, och nu göra upp ordentliga planer kring det här, vilket man nog tyvärr inte ser, utan mera verkar det just nu som att man vill ta till polisåtgärder.

- Okej, men gå djupare och fundera på vad har gått fel och vad kan vi göra åt det, säger Mattsson.

Diskussion om artikeln