Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Jag skulle aldrig godkänna att det hände min familj, så varför skulle jag godkänna att det drabbar någon annan?” — Al-Shiblawi Amer Salih är inte rädd för att bo i Uleåborg

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 15:15.
En man i brun rock tittar bort från kameran.
Bild: Timo Nykyri/Yle

Efter sexualbrottshärvan i Uleåborg känner sig vissa invandrare osäkra i staden, trots att de inte har något med härvan att göra.

Polisen meddelade redan i december 2018 att tio personer misstänks för sexualbrott mot barn. Alla offer i de misstänkta fallen är flickor under 15 år.

I januari kom det fram fyra nya misstänkta fall av sexualbrott i Uleåborg. Enligt polisen har de misstänkta förövarna kommit till Finland som kvotflyktingar eller asylsökande.

De misstänkta brottsrubriceringarna är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande av barn.

Det här vet vi om sexualbrottsmisstankarna i Uleåborg och Helsingfors

Så hur känns det att som invandrare att bo i Uleåborg?

Al-Shiblawi Amer Salih kom till Finland för ungefär tre och ett halvt år sedan som asylsökande från Irak. Han känner skuld och sorg över det som hänt, trots att han inte har något med det att göra.

Utbildade sig till vårdare

Amer Salih arbetade i Irak som socialarbetare vid ett fängelse.

När han kom till Finland utbildade han sig inom vårdbranschen. Han anser att det är hans skyldighet att inte bara sitta hemma och vänta på stöd när Finland har gett honom så mycket.

– Vi blev av med freden och säkerheten i vårt hemland. Jag upplever att jag fått tillbaka den i Finland.

Amer Salih är inte rädd för att bo i Uleåborg trots att han har upplevt beskyllande blickar från andra på gatan. Mest av allt hoppas han på att människor inte tror att alla flyktingar är kriminella.

Trots det har vissa enligt Amer Salih ändrat inställning till flyktingar och invandrare.

– Jag har en vän som uppmanar alla att skriva på medborgarinitiativet om att skicka tillbaka sexuella förbrytare till sina hemland, men det betyder såklart inte att alla tycker så.

En man i brun rock, grå halsduk och glasögon tittar ner i marken.
Bild: Timo Nykyri/Yle

Negativa följder för asylsökande

Enligt Amer Salih kan hela härvan ha negativa följder för nya flyktingar som kommer till Uleåborg.

Några exempel han nämner är att det kan vara svårt att hitta boende och han har också märkt att färre invandrare rör sig på gatorna än tidigare.

För Amer Salih kom det hela som en stor överraskning.

– Vi har alla familj, syskon och barn. Jag skulle aldrig godkänna att det som hände skulle hända min familj. Så varför skulle jag godkänna att det drabbar någon annan?

Han säger också att det är viktigt att tala med andra invandrare och asylsökande om vad som hänt.

Han säger att de på sistone talat mycket om det skedda och hur de ska göra för att få tillbaka den tillit som asylsökande nu har förlorat.

Unga måste lära sig vad frihet är

Dessutom säger han att man inte ska vara rädd för att tala med sina finska vänner om det som hänt.

– De unga måste lära sig vad frihet betyder. Frihet betyder inte att du kan göra vad som helst. För att bli respekterad i ett nytt land måste du också respektera alla andra.

I försök att få tag på andra som bor i Uleåborg ville ingen annan ställa upp på intervju på grund av rädsla för konsekvenserna.

Diskussion om artikeln